BLUE

De luchtvaartmaatschappij hoort de taxirit naar de gekozen bestemming van de passagier te vergoeden.

Vanwege een technisch mankement aan een militair toestel dat op Eindhoven Aiport afgelopen maandag is geland werden vluchten van Wizz Air en Transavia uitgeweken naar Maastricht Aachen Airport. De  vraag is nu of een luchtvaartmaatschappij compensatie moet betalen aan haar passagiers als de vlucht uitwijkt naar een ander vliegveld?

De vraag werd aan het Europees Hof voorgelegd. Passagiers hebben recht op compensatie als de vlucht uitwijkt naar een ander vliegveld. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen door nachtsluiting op de luchthaven van aankomst. Het Europees Hof geeft in de uitspraak aan dat passagiers bij meer dan drie uur aankomstvertraging recht hebben op compensatie. Daarnaast hoort de luchtvaartmaatschappij de taxirit naar de gekozen bestemming van de passagier te vergoeden. Dit kan een taxirit naar het oorspronkelijke vliegveld of huisadres zijn. 

Kom jij drie uur later aan dan gepland aan op het juiste vliegveld óf op de eindbestemming? Dan heb je volgens het Europees Hof van Justitie recht op compensatie dat kan oplopen tot 600 euro per persoon. Bij minder dan drie uur aankomstvertraging is er geen recht op compensatie, maar heeft de luchtvaartmaatschappij wel altijd zorgplicht naar haar passagiers. Toch kan er sprake zijn van bijzondere omstandigheden, maar daar gaat ook niet elke rechter in mee. De lijst is samengesteld door de handhavingsinstanties van de Europese Unie om duidelijkheid te krijgen over de buitengewone omstandigheden.

Gerelateerde artikelen:
Ryanair Eindhoven
Print Friendly, PDF & Email