Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Crisisoverleg tussen Trevvel en wethouder Maarten Struijvenberg.

Marianne van den Anker, Gemeentelijk ombudsman Rotterdam, accepteert de uitleg niet meer van Trevvel directeur Arno van Haasterecht. “Ze beginnen steeds over het personeelstekort, maar we zijn de enige stad waar het zo’n puinhoop is”. Het is al weken mis bij Trevvel, dat leerlingen in het speciaal onderwijs naar school brengt. Honderden mensen klaagden omdat hun kind niet of te laat werd opgehaald.

Voor de wethouder Struijvenberg is de maat vol. “We gaan nu prioriteit aan de kinderen geven”, zegt hij in een reactie bij de collega’s van PZC. Dat betekent dat alle andere gebruikers van Trevvel Samen, onder wie veel ouderen, tijdens de spitsuren niet meer kunnen worden vervoerd, behalve in dringende gevallen. De capaciteit zal ingezet worden om de problemen bij Trevvel Route op te lossen.

raadsvergadering

Volgens M.J.W. Struivenberg weten we dat er aan het begin van het schooljaar altijd klachten zijn, maar het aantal is nu teveel. Ook verwijst hij in de raadvergadering van 1 september 2022 naar het contract en de vervoersplicht die aan de basis ligt. “Ik weet dat er in Nederland een tekort is aan chauffeurs, maar niet aan telefonisten“. Met die reactie laat de wethouder kennen dat de communicatie met Trevvel veel beter moet. Dat Trevvel de schooltijden van de leerling gaat bepalen is voor de wethouder niet acceptabel. 

Raadslid Segers-Hoogendoorn van het CDA stelt zich de vraag hoe het eigenlijk zit met de opbouw van het Trevvel dossier gezien deze problemen al jaren aan de orde zijn. Voor de Partij van de Dieren horen de kinderen vanaf morgen op school te zijn en hebben ze recht op onderwijs. D66 maakt zich zorgen over de boekingsstop waarbij ouders achteraf te horen krijgen dat er geen rit bij Trevvel werd geboekt. De toon is stevig vanuit de wethouder M.J.W. Struivenberg en verbaast Trevvel enigszins. Daarbij verwijst hij naar de toon die door zijn voorganger werd gezet naar het vervoersbedrijf.

Lees ook  Taxichauffeurs roepen op tot dialoog: Uber negeert kritische geluiden

"Ik heb Trevvel ook aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer. Niet rijden is geen oplossing. Daarom kiest Trevvel er nu voor om meer kinderen in de taxi’s te vervoeren. Kinderen die normaal alleen rijden, kunnen nu maximaal met z’n tweeën instappen. Kinderen die hiervoor tot met z’n vieren in een busje zaten, kunnen maximaal met z’n zevenen worden vervoerd."

Een woordvoerder van de Rotterdamse wethouder laat weten dat er de afgelopen dagen inderdaad veel klachten zijn binnengekomen over Trevvel. Naast de personeelsproblemen is het vervoersbedrijf met aanvang van het nieuwe schooljaar ook gestart met een nieuw softwaresysteem. Ook dat kan een reden zijn dat ze het vervoer en de routes nog moeten bijstellen. Ieder schrijnend geval is er een te veel maar aan de chauffeurs zelf ligt het niet. Die krijgen juist alles over zich heen en werken zich uit de naad om alles zo goed mogelijk rond te krijgen. 

Capelle

Hoewel Trevvel een moeizame start kent na de zomer, staan de Capelse problemen volgens de woordvoerder in geen verhouding tot die in Rotterdam, waar het afgelopen weken klachten regende. Volgens het Capelse college is de start van het schooljaar voor wat betreft het leerlingenvoer met Trevvel niet verlopen zoals mag worden verwacht op basis van de gemaakte contractafspraken.  Dit jaar ervaren ze iets meer klachten van ouders.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Historisch: Carola Schouten voorgedragen als eerste vrouwelijke burgemeester Rotterdam
Agendapakket