Als taxiklant ben je vandaag een onderhandelaar in een vrije markt.

Het blijft uitkijken met prijzen van taxibedrijven. De inspecteur deed onderzoek naar het tot stand komen van de tarieven en stelde vast dat een rit van Drongen naar Antwerpen bijna tweemaal zo duur is als een rit van Antwerpen naar Drongen. Dat vraagt om meer uitleg voor de consument, zeker je voor wanneer de prijs van de heenrit 220,- EUR en men terug slechts 95,- EUR bedraagt. Het vrijemarktprincipe zorgt er wel voor dat je als klant op sommige momenten meer betaalt dan vroeger.  

Voorzitter van Pierre Steenberghen  van de Nationale Groepering voor Taxibedrijven weet dat dit vooral een gevolg is van de liberalisering binnen de taxisector en laat inspecteur Sven Pichal van het ochtendprogramma op Radio 2 in een verklaring weten dat dit het gevolg is van taxibedrijven die nu eigen tarieven toepassen. Het is dus een kwestie van vraag en aanbod.

"Wanneer de prijzen niet geafficheerd zijn in het voertuig moet het taxibedrijf de prijs vooraf bekend maken via een app of SMS"

Pierre Steenberghen - Nationale Groepering voor Taxibedrijven

Ongeveer de helft van de taxibedrijven zijn al overgestapt naar de nieuwe regels. Eens een taxibedrijf in het nieuwe systeem is ingestapt staat het vrij om de tarieven zelf te bepalen. Wel dient men voorafgaande aan de rit de klant te informeren. Vroeger was het duidelijk: of je in een stad nu taxibedrijf A of B belde, je betaalde evenveel voor een rit. Maar sinds de taxihervorming van 2020 zijn er geen zekerheden meer.

De hoofdoorzaak van de uiteenlopende tarieven ligt bij de taxihervorming van 2020. “De wetgeving bepaalt dat straattaxi’s geen vaste tarieven meer moeten hanteren”, zegt Steenberghen. “Elke taxi mag voortaan z’n eigen prijs bepalen, volgens de principes van de vrije markt. Omdat prijsafspraken niet toegelaten zijn, krijg je dus verschillen.

overgangsfase

Tegen ten laatste eind 2024 zijn alle oude vergunningen verlopen. Chauffeurs die volgens de nieuwe regels rijden worden door de overheid nauwlettend in de gaten gehouden. Zo weet de Vlaamse overheid via het Chiron systeem waar op elk moment en  de taxi zich bevindt, of er een klant aan boord is en hoeveel die betaalt. “Het systeem is nog witter dan de witte kassa”, zegt Steenberghen. Als taxiklant ben je vandaag een onderhandelaar in een vrije markt.

Gerelateerde artikelen:
Als taxiklant ben je vandaag een onderhandelaar in een vrije markt.
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email