BLUE

Op 1 januari 2022 waren er in Nederland voor het eerst meer dan 5 miljoen personenauto’s van 10 jaar of ouder (bouwjaar 2012 of ouder); 5.005.615 om precies te zijn.

Uit de nieuwste editie van ‘Mobiliteit in Cijfers Auto’s’, een jaarlijkse publicatie van BOVAG en RAI Vereniging, blijkt dat het Nederlandse wagenpark steeds ouder wordt. Op 1 januari 2022 waren er in Nederland voor het eerst meer dan 5 miljoen personenauto’s van 10 jaar of ouder (bouwjaar 2012 of ouder); 5.005.615 om precies te zijn. Dat is een aandeel van 55 procent. Zeven jaar eerder waren er iets meer dan 4 miljoen (4.040.420) auto’s van 10 jaar en ouder en dat was destijds minder dan de helft (49 procent) van het totale wagenpark.

‘Mobiliteit in Cijfers Auto’s’ biedt een gedetailleerd inzicht in registraties, bezit en gebruik van personen- en bedrijfswagens, historische ontwikkelingen, onderhoud en de economische en fiscale betekenis van deze vervoermiddelen. Daarnaast brengt deze publicatie overheidsbeleid in kaart, ontwikkelingen op milieugebied, fileproblematiek en internationale cijfers over de productie en registraties van personenauto’s. 

Automaat in opmars
In de versie van dit jaar valt verder te lezen dat het aantal personenwagens op diesel in 2022 onder 1 miljoen uitkomt en het aantal LPG-auto’s onder 100.000. Sinds 2018 vertienvoudigde daarentegen de volledig elektrisch aangedreven vloot, tot ruim 250.000 auto’s op 1 januari 2022.

(Tekst loopt door onder de foto)
Uit de nieuwste editie van ‘Mobiliteit in Cijfers Auto’s’, een jaarlijkse publicatie van BOVAG en RAI Vereniging, blijkt dat het Nederlandse wagenpark steeds ouder wordt.

Mobiliteit in Cijfers laat ook zien dat begin dit jaar bijna 2,7 miljoen personenauto’s een automatische versnellingsbak hadden, oftewel 29 procent van het wagenpark. Dat zijn er ruim 800.000 meer dan op 1 januari 2017; destijds bedroeg het aandeel van de automatische versnellingsbak nog 21 procent. Vorig jaar was dan ook ruim 6 op de 10 nieuwe personenauto’s uitgerust met een automatische versnellingsbak, terwijl dat 5 jaar eerder nog slechts 3 op de 10 was. 

Lees ook  Elektrische bestelbusjes aan de ketting en de mobiliteitssector in rep en roer

Cijfers op online interactief dashboard

Nieuw is dat een aantal veel geraadpleegde tabellen en grafieken nu ontsloten worden op een online, interactief dashboard, dat steeds zo actueel mogelijk gehouden word, aldus Koninklijke RAI Vereniging.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email