De krachtbronnen die DAF levert, zijn in samenwerking met NPS/Vink Diesel ‘gemariniseerde’ versies van de jongste generatie Euro 6 PACCAR MX-11-motoren.

DAF Components levert twee PACCAR MX-11-motoren voor IJveer 56 van GVB Amsterdam. De krachtbronnen zijn door het gemeentelijk vervoerbedrijf geselecteerd vanwege hun lage NOx-emissies, geringe brandstofverbruik en lange service-interval. Ook kunnen ze moeiteloos overweg met nieuwe, alternatieve brandstoffen als GTL en HVO, wat helpt de CO2-footprint van de veren verder te verminderen.

De krachtbronnen die DAF levert, zijn in samenwerking met NPS/Vink Diesel ‘gemariniseerde’ versies van de jongste generatie Euro 6 PACCAR MX-11-motoren. Daarbij is onder andere de koeling aangepast zodat de motoren ook in een (doorgaans heet) scheepsruim optimaal kunnen functioneren.

De PACCAR krachtbronnen worden door Talsma Shipyard Franeker geplaatst in het grote, half-overdekte ‘IJveer 56’. Bij een succesvolle ingebruikname, krijgt DAF Components waarschijnlijk de opdracht nog eens zes IJveren van MX-11-motoren te voorzien.

“Onze motoren zijn aanzienlijk schoner dan de strengste emissie-eisen die de binnenvaart hanteert; de Stage V IWW richtlijn. De motoren zijn ontwikkeld om maximale prestaties bij zeer lage toerentallen te leveren. Dat zorgt voor zowel een laag brandstofverbruik als voor extra passagierscomfort; de motoren zijn bovendien trillings- en geluidsarm. De PACCAR-motoren vormen een unieke, duurzame oplossing voor vrijwel de gehele binnenvaart: schoon, zuinig en comfortabel.”

Alfred Beuwer, Director Component Sales bij DAF Trucks.
(Tekst loopt door onder de foto)
IJveer 56 van het GVB Amsterdam wordt uitgerust met twee door DAF Components geleverde PACCAR MX-11-motoren.

5 miljoen passagiers

De gratis toegankelijke veren zijn voor veel Amsterdammers een onmisbare schakel tussen het noorden en het zuiden van hun stad. Daarom varen de schepen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat – en soms zelfs dag en nacht. Alle IJveren tezamen zetten jaarlijks zo’n 5 miljoen passagiers over tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuid. 

Maximale inzetbaarheid

Aangezien het Amsterdams openbaar vervoer sterk leunt op de IJveren, is het cruciaal dat de ponten zo veel mogelijk in bedrijf zijn. En ook op dat vlak zet de PACCAR-MX-11-motor de standaard. Waar een service-interval van 500 tot 600 draaiuren voor dit type motoren de norm is, hoeft de krachtbron van DAF slechts om de 2.000 draaiuren te worden onderhouden. Dat draagt bij aan maximale inzetbaarheid. 

PACCAR-motoren voor Port of Amsterdam

De twee PACCAR-motoren zijn niet de eerste krachtbronnen die in vaartuigen van de Amsterdamse lokale overheid worden gemonteerd. Eerder leverde DAF Components PACCAR MX-motoren voor schepen van The Port of Amsterdam (één vaartuig met twee MX-13-motoren) en Waternet (drie elektrisch-hybride vaartuigen met elk één MX-11-motor).

Over DAF Components

DAF Components is onderdeel van DAF Trucks en een toonaangevende, onafhankelijke leverancier van componenten als motoren, assen en cabines. Deze vinden over de hele wereld hun weg naar producenten van onder meer bussen, touringcars, binnenvaartschepen en speciale voertuigen voor landbouw en industrie, aldus DAF.

Foto midden en boven: DAF beeldbank.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email