Pitane Image

Van de 69 Brusselse metro- en premetrostations zijn er vandaag 53 volledig voorzien van liften.

Deze maand worden in de stations Anneessens en Hallepoort nieuwe liften in gebruik genomen en blindegeleidetegels geplaatst. Een mooie gelegenheid om een stand van zaken op te maken van de renovatie van de metrostations en de verbetering van hun toegankelijkheid, onder meer in metrostation Park. Van de 69 ​ Brusselse metro- en premetrostations zijn er vandaag 53 volledig voorzien van liften.

"Voor ons is het een prioriteit om het hele MIVB-netwerk voor iedereen volledig toegankelijk te maken. Daarom werken we naarstig verder aan de transformatie van al onze (pre)metrostations. Het verheugt me dat we dit jaar weer twee nieuwe stations, Anneessens en Hallepoort, toegankelijk hebben kunnen maken voor minder mobiele en slechtziende personen. Dat is ook nuttig voor alle andere reizigers, onder meer voor ouders met een kinderwagen of senioren."

De laatste verwezenlijkingen zijn de ingebruikname van de lift die de rijweg verbindt met de tussenverdieping in Anneessens en de plaatsing van blindegeleidetegels in Hallepoort, nadat daar begin dit jaar vier liften en toegangshellingen op perronniveau geplaatst werden. Momenteel wordt in nog zes andere stations gewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid: Albert, Horta, Jacques Brel, Madou, Park en Simonis. ​

(Tekst loopt door onder de foto)
Metrostation Park

"Ons toegankelijkheidsprogramma wordt continu verdergezet, mét resultaat. Het grootste deel van het net is intussen voorzien van liften en voor de laatste, meest complexe stations worden de werken of de studies uitgevoerd. Tegelijk zorgen nieuwe richtlijnen voor het ontwerpen van (pre)metrostations ervoor dat we nieuwe apparatuur in gebruik nemen, meer bepaald de geleidingsvoorzieningen. Daarbij beginnen we met stations waar momenteel gewerkt wordt of die onlangs gerenoveerd werden (Alma, Beurs-Grote Markt, Jacques Brel, Kunst-Wet)".

In het multimodale knooppunt Simonis zullen zes bijkomende liften de bestaande uitrusting tegen 2024 vervolledigen. De tweede fase van de werkzaamheden in station Park gaat eveneens van start. In de eerste fase werd een eerste lift geplaatst voor de verbinding tussen het grondniveau en niveau -1. In de nieuwe fase zullen drie extra liften de drie niveaus van het station (de gangen van de mezzanine op twee niveaus en de perrons) met elkaar verbinden. Deze werkzaamheden zullen in 2025 voltooid zijn.

Tegen 2025 zullen de werken voor het toegankelijk maken van de laatste stations opgestart worden. Daarnaast werden ook twee stadsliften in de openbare ruimte geplaatst. De ene verbindt de Etterbeeksesteenweg met de Wetstraat en werd in februari 2022 in gebruik genomen, de tweede, in het nieuwe gebouw van BNP-Paribas-Fortis verbindt de Baron Hortastraat met Warandeberg en wordt tegen het jaareinde in gebruik genomen, aldus Brussel Mobiliteit.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email