Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Jaarlijks zouden in de Europese Unie minstens 4000 doden kunnen worden voorkomen als rijden onder invloed zou worden uitgebannen.

De European Transport Safety Council (ETSC) roept de Europese regeringen op om het aantal controles op rijden onder invloed te verhogen en de procedures voor de uitvoering ervan te vereenvoudigen, aangezien nieuwe cijfers hebben aangetoond dat het percentage bestuurders dat de limiet overschrijdt, is teruggekeerd naar het niveau van vroeger. pandemische niveaus in veel Europese landen.

Jaarlijks zouden in de Europese Unie minstens 4000 doden kunnen worden voorkomen als rijden onder invloed zou worden uitgebannen. ETSC zegt dat wijdverbreide, zeer zichtbare en goed gepubliceerde handhaving en de perceptie van gecontroleerd te worden van cruciaal belang zijn om alcoholgerelateerde aanrijdingen op de weg effectief te verminderen.  

Maar uit gegevens die door ETSC zijn geanalyseerd, blijkt dat het aantal controles in veel landen tijdens de Covid-19-pandemie aanzienlijk is afgenomen. En terwijl sommigen nu het aantal controles weer opvoeren, gaat dit niet snel genoeg. Het percentage bestuurders dat de limiet overschrijdt, is in veel landen teruggekeerd naar het niveau van vóór de pandemie.

Het afgelopen decennium is het aantal controles op rijden onder invloed per hoofd van de bevolking in tien landen gedaald en in slechts zes landen toegenomen. Het is zorgwekkend dat veertien door ETSC gevolgde landen niet eens nationale gegevens verzamelen over het aantal uitgevoerde alcoholcontroles, waaronder België, Bulgarije, Zwitserland, Tsjechië, Duitsland, Denemarken, Hongarije, Israël, Luxemburg, Letland, Malta, Nederland, Slowakije en Servië.    

(Tekst loopt door onder de foto)

Naast het verhogen en monitoren van het aantal controles op rijden onder invloed, zegt ETSC dat nationale regeringen ervoor moeten zorgen dat tests altijd willekeurig kunnen worden uitgevoerd en zonder dat de politie als eerste vermoedt dat er sprake is van rijden onder invloed. De organisatie van de verkeersveiligheidscampagne roept alle landen ook op om het model in Noorwegen te volgen, waar zogenaamde ‘bewijs’ blaastests kunnen worden gebruikt door de politie langs de weg. Veel landen vereisen nog steeds vervolgbloedonderzoeken op een politiebureau of in een ziekenhuis, waardoor de politie en medische middelen leeglopen en er veel minder handhavingscontroles worden uitgevoerd.  

Volgens ETSC kunnen financiële sancties ook effectiever zijn als ze gekoppeld zijn aan het inkomen. Het rapport noemt het voorbeeld van Denemarken waar boetes voor rijden onder invloed zijn gekoppeld aan een vermenigvuldiger van de bloedalcoholconcentratie (BAG) van de bestuurder en zijn maandelijks inkomen. 

Verschillende landen, waaronder Litouwen en Polen, eisen dat sommige recidivisten en eerste overtreders op hoog niveau een apparaat in de vorm van een blaastest (een alcoholslot) in hun voertuig plaatsen, waardoor de bestuurder nuchter moet zijn om de motor te starten.  

Rehabilitatieprogramma’s op basis van alcoholsloten kunnen bestuurders helpen een productief leven voort te zetten en hun baan te behouden, omdat ze veilig kunnen blijven rijden zolang ze het alcoholslot gebruiken. Simpele rijverboden kunnen ineffectief zijn, omdat veel recidivisten ze gewoon negeren en toch rijden, zonder dat er iets is dat hen ervan weerhoudt om onder invloed te rijden.

De huidige EU-rijbewijswetgeving verbiedt het afgeven van rijbewijzen aan mensen die verslaafd zijn aan alcohol. Veel mensen die afhankelijk zijn van alcohol zouden baat kunnen hebben bij een rijbewijs dat het rijden beperkt tot voertuigen met een interlock. Maar dit is momenteel niet toegestaan. ETSC roept op om de beperking op te heffen wanneer de EU-rijbewijsrichtlijn volgend jaar wordt bijgewerkt. 

“Nu de Covid-lockdowns achter de rug zijn, hoopten we dat de verkeersveiligheid hoger zou blijven. Maar het tegenovergestelde gebeurt, het aantal verkeersdoden neemt toe en het aantal sterfgevallen door rijden onder invloed stijgt ook.Het verminderen van rijden onder invloed is niet moeilijk of ingewikkeld. Beproefde methoden van handhaving doen wonderen, maar je moet er wel politiemiddelen in stoppen. Het is ook erg belangrijk om te stoppen met het verspillen van kostbare tijd van de politie aan vervolgbloedonderzoeken wanneer de technologie er al is om zeer nauwkeurige, bewijskrachtige ademtesten langs de weg uit te voeren.”

Foto boven: Karolis Kavolelis/ Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket