DVDP width=

Een eenvoudige maar plechtige aangelegenheid.

Hoeveel bezoekers naar Rome kwamen om iets van de begrafenis van de emeritus paus mee te krijgen, bleef gissen tot het laatste moment. Het aantal belangstellenden was veel minder dan bij het overlijden van paus Johannes Paulus II. Toch waren er veel toeristen in deze vakantietijd. 

In de drie dagen dat zijn lichaam opgebaard lag in de Sint-Pietersbasiliek, hebben bijna 200.000 mensen hulde aan hem gebracht. De dag van de begrafenis arriveerden duizenden aanhangers vanaf een uur of vier vanochtend in de Italiaanse stad Rome om koers te zetten naar Vaticaanstad en de begrafenis op afstand bij te wonen. Vooraf werd de kist met zijn stoffelijk overschot vanuit de Sint-Pietersbasiliek naar het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad overgebracht.

eenvoudig maar plechtig

Het was een eenvoudige maar plechtige aangelegenheid die rond 10.50 uur werd afgesloten nadat de kist de Sint-Pietersbasiliek werd binnengedragen en de gelovigen stilaan het Sint-Pietersplein verlieten. Het Vaticaan is een zeer drukke toeristische bestemming en is een kleine staat in het hart van Rome, Italië en het is omgeven door muren. De pauselijke enclave met maar 800 inwoners behoort niet tot de Europese Unie.

Naast kerkelijke delegaties uit de hele wereld waren er ook staatshoofden en koninklijke gasten aanwezig zijn. Onder de aanwezigen was voor Duitsland president Frank-Walter Steinmeier aanwezig. Vanuit België zakte koning Filip en koningin Mathilde af naar Italië. Ook de Italiaans premier Giorgia Meloni en Italiaans president Sergio Mattarella waren aanwezig tijdens de ceremonie. Namens Nederland was kardinaal Eijk aanwezig. Hoeveel gelovigen er juist op het plein verzameld stonden, is niet duidelijk. 

(Tekst loopt door onder de foto)
Kardinaal Giovanni Battista Re leidt de viering bij het altaar.

protocol

Een bijzondere dag in Vaticaanstad. Omdat Benedictus XVI de eerste paus in zes eeuwen was die tijdens zijn leven aftrad, lag er voor zijn begrafenis als paus emeritus geen strak protocol klaar. De voormalige paus Benedictus werd bijgezet in de crypte van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Benedictus kreeg in zijn kist wel pauselijke mantels. Daarnaast werden munten, medailles en een verzegelde loden buis in zijn kist gelegd. De buis bevat een beschrijving van Benedictus pontificaat, zoals alle pausen meekrijgen bij hun begrafenis.

(Tekst loopt door onder de foto)
Franciscus, is de 266e paus van de Rooms-Katholieke Kerk.

Dat een paus de mis leidt is een unicum, want tot nu toe was er nooit een andere paus bij het overlijden van de vorige. De paus is het hoofd is van de Rooms-Katholieke Kerk en de staatshoofd van Vaticaanstad. De paus wordt gekozen door het College van Kardinalen, dat bestaat uit hoge geestelijken binnen de kerk, en hij dient voor het leven, tenzij hij afstand doet van zijn ambt. De huidige paus, Franciscus, is de 266e paus van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij werd gekozen in 2013 en is de eerste paus afkomstig uit het Amerikaanse continent.

Joseph Aloisius Ratzinger

De Duitser Joseph Aloisius Ratzinger werd op 19 april 2005 als net 78-jarige verkozen tijdens het conclaaf dat werd gehouden na de dood van zijn voorganger, paus Johannes Paulus II. Vanwege gezondheidsredenen trad hij af in 2013. Sindsdien woonde hij in een klooster in Vaticaanstad en trad zelden in de openbaarheid. Op oudejaarsochtend 2022 om 9.34 uur is emeritus-paus Benedictus XVI op 95-jarige leeftijd overleden.

Gerelateerde artikelen:
begrafenis Benedictus XVI
AppStores
Print Friendly, PDF & Email