Pitane Image

Tesla Model Y breekt een absoluut 53 jaar oud verkooprecord van Volkswagen Kever in Noorwegen.

Het vorige record op naam van de Volkswagen Kever hield al 53 jaar stand maar nu breekt Tesla Model Y een absoluut 53 jaar oud verkooprecord van Volkswagen Kever in Noorwegen. In Noorwegen zijn afgelopen jaar 16.912 Tesla Model Y’s verkocht, een opsteker voor de Amerikaanse autobouwer. Toch relativeert autojournalist Iwan Kneuts het verkooprecord.

Volgens Kneuts moeten we er toch enkele kanttekeningen bij maken. Noorwegen is een atypische markt. Tesla is er al heel lang actief, nog voor de andere merken dat waren. Het merk heeft er ook de reputatie heel veilig te zijn en Tesla was bovendien heel snel met het uitbouwen van een netwerk van heel snelle laders. Elektrische auto’s zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in Noorwegen. Dit komt mede door het feit dat de Noorse regering verschillende maatregelen heeft genomen om de overgang naar elektrische voertuigen te stimuleren. Zo zijn er bijvoorbeeld geen aanschafbelasting of BPM verschuldigd op elektrische auto’s en zijn er ook geen wegenbelastingen. Daarnaast zijn er ook belastingvoordelen voor bedrijven die elektrische auto’s aanschaffen voor hun werknemers.

Dat Tesla het net in Noorwegen zo goed doet, is dus niet echt een verrassing. Zo zijn er bijvoorbeeld veel openbare laadpunten beschikbaar, waardoor het makkelijk is om onderweg op te laden. Het land wil alle voertuigen op fossiele brandstoffen bannen tegen 2025. In Noorwegen zijn er ook verschillende merken en modellen elektrische auto’s beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld de bekende merken naast Tesla zoals Nissan en BMW, maar ook Noorse merken zoals de in Noorwegen ontwikkelde en gebouwde Th!nk en Buddy. Er is dus voldoende keuze voor iedereen die overweegt om over te stappen op een elektrische auto.

Auto’s op fossiele brandstoffen worden er dan weer veel zwaarder belast. Afhankelijk van hun uitstoot kan de belasting oplopen tot 100 procent van de basisprijs van de wagen. Elektrische wagens betaalden tot voor kort ook geen wegenbelasting of tol in Noorwegen. Die voordelen worden vanaf januari 2023 wel afgebouwd. Voortaan zullen alle voertuigen onderhevig zijn aan een gewichtstaks. Dat betekent dat hun eigenaars omgerekend 1,1 euro zullen moeten betalen per kilogram boven de 500 kilogram. “Als je weet dat een Tesla al gauw 2 ton weegt, kom je al snel aan een belasting van 1.500 euro per jaar voor Tesla-rijders. Daar komt vanaf een bepaald aankoopbedrag ook nog eens 25 procent btw bovenop.”, aldus Iwan Kneuts.

Gerelateerde artikelen:
Het vorige record op naam van de Volkswagen Kever hield al 53 jaar stand.
AppStores
Print Friendly, PDF & Email