DVDP width=

Met 17 miljoen liter HVO-biobrandstof gebruikt DB in 2023 al twee keer zoveel biobrandstof in zijn diesellocomotieven als oorspronkelijk berekend.

Deutsche Bahn (DB) boekt sneller dan gepland vooruitgang bij het afscheid nemen van diesel: met 17 miljoen liter HVO-biobrandstof gebruikt DB in 2023 al twee keer zoveel biobrandstof in zijn diesellocomotieven als oorspronkelijk berekend. Daarmee heeft de groep twee jaar eerder zijn zelfopgelegde volumedoelstelling voor 2025 al bereikt. De belangrijkste reden hiervoor is de succesvolle ombouw van dieseltankstations naar HVO. Daarnaast hebben de positieve ervaringen in de bedrijfsvoering het vertrouwen in HVO-brandstof versterkt. DB heeft in 2022 al zo’n 1.000 voertuigen goedgekeurd voor het tanken met de klimaatvriendelijke biobrandstof HVO, en vrachtvervoersdochter DB Cargo heeft al het hele wagenpark met 800 voertuigen goedgekeurd voor biobrandstof. In de komende vijf jaar, volgen de resterende 2.000 dieselvoertuigen uit de bestaande Deutsche Bahn-vloot. Met de eerste maatregelen om diesel uit te faseren, bespaart DB in 2025 minimaal 50.000 ton CO2.

"Afscheid nemen van diesel is bij DB een uitgemaakte zaak. We doen er alles aan om het spoor nog groener te maken. In totaal investeren we tegen 2027 zo'n 1,5 miljard euro in de uitbreiding van nieuwe aandrijvingen en brandstoffen, en zo komen we stilaan dichter bij klimaatneutraal spoor.”

Voor Deutsche Bahn is het uitfaseren van diesel een belangrijke hefboom naar klimaatneutraliteit in 2040. De Groep streeft naar een technologieneutrale aanpak. Voor bestaande dieselvoertuigen gebruikt DB vooral alternatieve brandstoffen zoals HVO-biobrandstof, gemaakt van biologische reststromen en afval. Per saldo zorgt de biobrandstof voor 90 procent minder CO2-uitstoot dan diesel en worden er geen extra teeltgebieden gebruikt die concurreren met voedsel- en voerproductie. Voor nieuwe voertuigen vertrouwt DB op nieuwe vormen van voortstuwing, zoals waterstof- en batterijtechnologie. Het effect van deze maatregelen vormt een aanvulling op de klassieke elektrificatie via bovenleidingen en elektrische tractie.

(Tekst loopt door onder de foto)

Eerste succesvolle projecten in waterstof en batterij 

In het project H2goesRail werkt de groep samen met Siemens aan de ontwikkeling van een mobiel waterstoftankstation en de waterstoftrein Mireo Plus H. In de Rhein-Main-Verkehrsverbund (RMV) exploiteert de groep sinds december 2022 de grootste waterstofvloot ter wereld en is verantwoordelijk voor het onderhoud en de service in de fabriek in Frankfurt-Griesheim voor het onderhoud van de treinen. 

Vorig jaar werd de eerste batterijtrein van Alstom met succes getest in passagiersdienst en werd ervaring opgedaan met bediening en onderhoud. Ook de ontwikkeling van een nieuwe, innovatieve energie-infrastructuur levert een belangrijke bijdrage aan de uitfasering van diesel. Bij het gebruik van batterijtreinen hoeft met de nieuwe technologie niet elke kilometer spoor te worden geëlektrificeerd, maar hoeven alleen korte baanvakken of individuele stations te worden geëlektrificeerd. Deze toekomstige technologie zal vanaf eind 2023 voor het eerst in Sleeswijk-Holstein worden gebruikt en zal in het hele land als rolmodel dienen, aldus DB.

Foto boven: Filmbildfabrik / Shutterstock.com.

Gerelateerde artikelen:
DVDP width=
Print Friendly, PDF & Email