Print Friendly, PDF & Email

Vanderlande is verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de bouw van het bagageafhandelingssysteem.

Ze handelen de bagage af op vrijwel alle grote luchthavens, topbedrijven als Amazon, FedEx en Albert Heijn zijn klant. Het Brabantse bedrijf Vanderlande heeft van Schiphol de opdracht gekregen om een nieuw systeem voor bagageafhandeling te ontwikkelen. Volgens het FD werd een zogeheten raamovereenkomst gesloten voor de nog te bouwen bagagekelder. Het nieuwe systeem moet het fysiek zware werk van afhandelaars verlichten.

Schiphol transporteert jaarlijks meer dan 50 miljoen stuks bagage, over meer dan 30 kilometer transportsysteem. Sinds 2010 ligt er 110 meter aan circulair ontworpen, blauwe banden op Schiphol. Deze blauwe transportbanden zijn een mooi voorbeeld van innovatie, doordat twee bedrijven de handen ineen hebben geslagen. Vanderlande ontwierp een ‘cradle-to-cradle’ bagageband die bovendien minder energie verbruikt en Schiphol leverde de testomgeving. 

terminal zuid

De bagagekelder komt op dezelfde plek waar een eventuele nieuwe terminal wordt gebouwd. Bij de aanleg van het nieuwe bagageafhandelingssysteem worden ook oude bagagesystemen die een levensduur hebben van zo’n dertig jaar vervangen door nieuwe. De krant FD had eerder een bericht op aanbestedingsplatform Tenderned gevonden met een zogeheten marktconsultatie, waarin Schiphol zelf meldt bezig te zijn met de aanbesteding voor een nieuwe terminal. Volgens de krant zou in 2026 gestart kunnen worden met de bouw. 

(Tekst loopt door onder de foto)
Schiphol Airport - Vanderlande

In de bagageafhandeling is Vanderlande groot geworden, maar het bedrijf is ook één van de marktleiders in het automatiseren voor pakketdiensten. UPS, FedEx, DHL en PostNL zijn er kind aan huis, net als de webgiganten Zalando en Amazon. Oprichter Eddie van der Lande begon zijn machinefabriek in 1949. In 1963 volgt een joint-venture met het Amerikaanse Rapistan. In 1988 komt Vanderlande na een managementbuy-out terug in Nederlandse handen. Vanderlande in Veghel werd in 2017 voor €1,2 mrd overgenomen door machinefabrikant Toyota Industries uit Japan.

Schiphol

Schiphol heeft nu drie terminals en de bouw van een vierde terminal staat al jaren in de planning, maar tijdens de pandemie daalde de vraag naar luchtvervoer dramatisch en stelde de luchthaven de bouwplannen uit. De afgelopen maanden was de luchthaven het toneel van maandenlange chaos, omdat de directie niet voldoende personeel had aangetrokken voor de beveiligingscontrole.

Gerelateerde artikelen:
DVDP