Gladheid door sneeuw of ijzel is geen gebrek van de weg, maar de zorgplicht geldt wel.

Je bent niet aansprakelijk voor een uitglijder voor jouw deur door sneeuw maar let op, je bent wel verantwoordelijk voor het pad naar je voordeur. Ondanks dat je niet verplicht bent om de stoep sneeuwvrij te maken, is het wel zo fijn dat het niet spekglad is. 

Sinds 2007 ben je niet meer verplicht om de stoep voor jouw deur sneeuwvrij te maken, dus is het officieel de verantwoordelijkheid van de gemeente. De stoep is eigendom van de gemeente en die heeft een inspanningsverplichting voor het vrij maken van wegen en paden. Elke gemeente heeft een zorgplicht en daarom een zogeheten ‘gladheidsbestrijdingsplan’. 

stoep

Maar vooral nu er veel pakketbezorgers op de stoep staan is het wel zo fijn je eigen straatje te vegen of gebruik te maken van strooizout of zoutkisten in de buurt als de gemeente die heeft geplaatst. Een dik pak sneeuw over de huizen en in de straten ziet er prachtig uit maar op de stoep kan het zorgen voor valpartijen.

Voor wie zich niet laat afstoppen en de sneeuw toch wil opruimen, zijn er nog een paar tips en etiquetteregels. Veeg het in elk geval naar de kant. Daar hebben anderen er het minst last van. Stapel het ook niet te hoog. Want dat blijft veel te lang liggen. Veeg het liefst alleen vers gevallen sneeuw. Anders maakt u het juist erger. 

(Tekst loopt door onder de foto)
Straks valt de postbode of uw buurvrouw die een kopje suiker komt lenen.

De burger heeft geen zorgplicht voor het schoonvegen van de stoep voor zijn huis. Want die is eigendom van de gemeente. Al meer dan 15 jaar geleden is die verplichting verdwenen uit de Algemene Politie Verordeningen. De burger is verantwoordelijk voor zijn eigendom. Denk bijvoorbeeld aan het pad van de voordeur naar het trottoir of de weg. Veel mensen weten het niet, maar soms zijn ze ook eigenaar van het steegje achter het huis.

Gerelateerde artikelen:
DVDP width=
Print Friendly, PDF & Email