Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Vanaf 1 januari 2024 mogen de touringcars dus de stad niet meer in en mogen ze alleen nog naar de rand van Amsterdam rijden, buiten de centrumring S100.

De gemeente Amsterdam meldt dat er vanaf 1 januari 2024 binnen de ring rond het centrum van Amsterdam geen zware touringcars vanaf 7,5 ton meer welkom zijn. De zware touringcars zorgen namelijk voor veel overlast voor de bewoners in Amsterdam. De touringcars zorgen onder andere voor onveilige verkeerssituaties voor fietsers en voetgangers en opstoppingen in smalle straatjes. Dit tot grote ergernis van omwonenden. Het gewicht van de zware touringcars is ook niet goed voor de vele kades en bruggen in de stad. En al wachtend op de passagiers stoten ze ook veel schadelijke gassen uit met hun draaiende motoren.

"Touringcars zijn handig voor bijvoorbeeld het vervoer van schoolklassen of ouderen naar culturele plekken in de stad. Maar 300 tot 450 touringcars per dag zijn er te veel voor het centrum, waar juist weinig plek is. Daar gaan we vanaf volgend jaar een eind aan maken.”

(Tekst loopt door onder de foto)
De touringcars zorgen onder andere voor onveilige verkeerssituaties voor fietsers en voetgangers en opstoppingen in smalle straatjes.

Vanaf 1 januari 2024 mogen de touringcars dus de stad niet meer in en mogen ze alleen nog naar de rand van Amsterdam rijden, buiten de centrumring S100. Vanuit daar kunnen bezoekers verder reizen met het openbaar vervoer.

overlast

Bewoners ervaren overlast van de zware touringcars. Volgens de stad Amsterdam zorgen zij voor opstoppingen in smalle straatjes en maken het verkeer voor fietsers en voetgangers onveiliger. Ook zijn ze te zwaar voor de kades en bruggen, en stoten ze veel schadelijke gassen uit als ze met een draaiende motor staan te wachten op hun passagiers. Daarom mogen zware touringcars het centrum niet meer in. Ze moeten buiten de centrumring S100 blijven. Amsterdam gaat aan de slag met extra op- en uitstapplekken. Ook verbeteren ze bestaande plekken. Er komt bijvoorbeeld een extra op- en uitstapplek op de De Ruijterkade Oost. Daarnaast werken ze aan goede parkeerplekken bij stations, van waar bezoekers met het openbaar vervoer naar het centrum kunnen gaan.

Lees ook  Oostbrug over het IJ: financiering rond en bouw start in 2031

uitzonderingen

Er zal uitzondering worden gemaakt voor de Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat. Hier liggen veel culturele organisaties, zoals het Nemo, het Joods Historisch Museum, de Hermitage en de Joods Portugese Synagoge. Grote touringcars die basisschoolleerlingen, ouderen, mensen met een beperking of artiesten naar bepaalde (kunst, educatieve of culturele) locaties rijden, kunnen een ontheffing aanvragen.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket