Print Friendly, PDF & Email
MaaS

Momenteel rijdt NS door personeelstekorten slechts 87% van de oorspronkelijke dienstregeling 2023.

Rover en de andere consumentenorganisaties vinden het onacceptabel dat NS ook volgend jaar de dienstregeling nog niet volledig wil herstellen. De organisaties willen dat zo spoedig mogelijk alle NS-treinen terugkeren in de dienstregeling, zeker in de drukke weekenden.

Momenteel rijdt NS door personeelstekorten slechts 87% van de oorspronkelijke dienstregeling 2023. NS wil per december de dienstregeling herstellen naar maximaal 97%, afhankelijk van de ontwikkelingen. Dat betekent dat reizigers in 2024 nog steeds te maken krijgen met minimaal 3% minder treinen dan voorheen. Dit percentage loopt mogelijk nog sterk op. Op sommige trajecten gaat het aantal treinen in 2024 bovendien verder omlaag dan dit jaar. Dit zal vooral te merken zijn in de vroege ochtend en in avonduren.

“Hiermee zakt de dienstregeling onder het minimum kwaliteitsniveau dat reizigers mogen verwachten en dreigt u reizigers te verliezen. Hier kunnen wij niet mee instemmen”, schrijven de consumentenorganisaties in een advies aan NS. De organisaties hebben er weinig begrip voor dat NS mogelijk nog extra treinen wil afschalen indien er niet voldoende reizigers terugkeren: “uw inzet zou gericht moeten zijn op het terugwinnen van reizigers en niet op het beperken van het aanbod”.

Rover en de andere consumentenorganisaties pleiten er juist voor zo snel mogelijk alle treinen weer te laten rijden. Zeker in het weekend, aangezien het aantal reizigers op deze dagen inmiddels weer hersteld is naar het niveau van voor corona. Indien personeelstekort roet in het eten gooit, zou NS volgens voorbeeld van andere treinvervoerders kunnen kiezen voor minder conducteurs per trein en bij korte treinen alleen een machinist: “reizigers zien liever een NS-trein met een conducteur minder dan geen NS-trein”.

Lees ook  Geen treinen: werkzaamheden leggen treinverkeer rondom Leeuwarden plat
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket