Print Friendly, PDF & Email
regie

Dat tarieven in Groningen vaak aan de hoge kant zijn heeft niet altijd te maken met bewust omrijden van taxichauffeurs. Integendeel, Groninger taxichauffeurs luiden bij RTVNoord de noodklok en vragen de gemeente om in gesprek te gaan. Op steeds meer plaatsen mogen ze niet meer rijden en ook busbanen mogen ze niet meer gebruiken, waardoor ze vaker moeten omrijden.

De klant is hier de dupe van omdat een ritje makkelijk 10 tot 15 minuten extra reistijd vraagt, en die afstand moet uiteindelijk toch door de klant worden betaald.

"Elke keer opnieuw moeten we nieuwe routes zoeken om bij de klant te komen, en dat is vaak omrijden en dus meer ruitijd waar de klant best wel last van heeft omdat ze soms haast hebben. Normaal rijd je in 10 minuten ergens naar toe maar door de afzetting ben je gewoon 20 tot 25 minuten langer onderweg."

Volgens een van de taxichauffeurs is er met de gemeente niet gesproken over de herinrichting van de Grote Markt maar was het voldongen feit. De gemeente is door de wijziging minder goed bereikbaar wat voor de klant hogere kosten met zich mee brengt. Klanten reageren niet altijd positief over de reisweg, dus elke keer opnieuw moeten taxichauffeurs uitloggen dat het binnen een dag was gewijzigd zonder enige samenspraak met de taxichauffeurs. Het enige wat ze nu dan tegen de klant kunnen zeggen is ‘sorry’.

De woordvoerder van de verkeerswethouder Philip Broeksma (GroenLink en tevens lid van de stuurgroep Groningen Bereikbaar), duidt dat er is gekozen om enkel verkeer toe te laten op de busbaan voor collectief vervoer, terwijl de taxi individueel vervoer is. Daarnaast zou het ook te maken hebben met de verkeersveiligheid dat taxi’s niet op de busbanen mogen rijden.

kosten

Het omrijden is niet meteen een financieel verlies voor de chauffeur als de klant hiervoor betaald, maar de stijgende kosten van verzekeringen en de aankoop van een ontheffing helpen chauffeurs niet mee in het verdienmodel. Chauffeurs klagen ook over het niet transparant zijn van de kosten voor ontheffingen. Die zijn sinds vorig jaar gestegen van 112,- EUR naar 350,- EUR zonder opgave van reden. Toch zit volgens de gemeente een reductie in voor elektrische taxi’s.

gesprek

Volgens de taxichauffeurs zou de gemeente in gesprek moeten met de chauffeurs. Het probleem is dan weer dat er geen officieel gespreksorgaan is. Hiervoor steken taxichauffeurs wel hand in eigen boezem. “Wij zijn allemaal kleine ondernemers en niet echt georganiseerd. Er is wel een ondernemers app waarin zaken worden besproken”, aldus Bouwman. De gemeente zelf is stug wat oplossingen betreft. Volgens Bouwman worden zelfs zinnen gebruikt als “wanneer het antwoord niet bevalt, ga dan naar de ombudsman.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Groningen gaat er in de toekomst anders uitzien met meer ruimte voor groen, ontmoeten, fietsen, lopen en spelen. Kortom, meer ruimte voor de mensen die in onze gemeente wonen en werken. Op deze manier blijft Groningen een bruisende gemeente met een levendige economie en een rijk sociaal en cultureel leven waar het goed wonen, werken en verblijven is.

De woordvoerder van de wethouder heeft de redactie van RTVNoord laten weten dat ze met de taxichauffeurs in gesprek willen gaan. Alleen die uitnodiging heeft nog geen taxichauffeurs bereikt. Dat Groningen niet zoveel heeft met taxichauffeurs is ook zoekbaar op de website van de gemeente.

Een zoektocht naar het woord ’taxi’ of “doelgroepenvervoer” op de website van de gemeente leverde helaas  geen resultaten op, behalve dan de mededeling – “komt u er niet uit, neem dan telefonisch contact met ons op. Wij helpen u graag.” Binnen de mobiliteitsvisie is blijkbaar geen ruimte voor de taxi of doelgroepenvervoer.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket