Print Friendly, PDF & Email
Chiron

Volgens Rover past het beleid van NS totaal niet binnen de maatschappelijke opgave om het internationale reizen per trein te bevorderen.

NS belemmert de groei van de internationale trein met het plan om de trein naar België voor veel mensen duurder te maken. Dat schrijft Rover samen met de andere consumentenorganisaties in een negatief advies. “De trein naar België zou juist eerder goedkoper moeten worden.”

intercity

NS vreest voor grote drukte in de Intercity naar Brussel deze zomer en neemt daarom diverse maatregelen zoals treinen verlengen en reservebussen paraat zetten. Het bedrijf lijkt echter vooral in te zetten op het ontmoedigen van treingebruik. Dit doet NS door de verkoop van voordeligere tickets, de ‘Early Birds’, te beperken zodat treinreizigers vooral zijn aangewezen op het hoge tarief. Wie toch een Early Bird ticket weet te bemachtigen moet bovendien vooraf reserveren met welke trein hij of zij wil reizen. Eerder dan gepland terug naar huis reizen na een middagje winkelen is er voor deze reizigers dan niet meer bij.

"Treinreizen is populairder dan ooit. Dankzij de groeiende behoefte om duurzaam te reizen neemt ook de drukte op treinen toe. Maar de capaciteit groeit niet even snel mee en daarom is het vaak druk aan boord in de piek van de zomer. NS neemt deze zomer maatregelen om de beschikbare capaciteit zo eerlijk mogelijk te verdelen en de drukte in goede banen te leiden, zowel naar Duitsland als naar België."

Eerder maakten NS en DB verplichte stoelreservering op de ICE International bekend. De reserveringsplicht maakt dat alle grensoverschrijdende reizigers van 17 juni t/m 18 augustus 2023 moeten beschikken over een stoelreservering om met de ICE International te kunnen reizen. Dit zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht de ticketsoort, in gelijke mate kans heeft op een comfortabele reis

Lees ook  Werkbezoek: Koning en staatssecretaris Heijnen bezoeken onderhoudsbedrijf NS

van en naar België

Ook de zomerdrukte in de IC Brussel vraagt om een andere aanpak deze zomer. NS en de Belgische NMBS zijn van plan om reizigers die een goedkoop ticket tegen het Early Bird tarief kopen, voor een specifieke trein te laten kiezen. Dit is geen zitplaatsreservering, maar maakt wel dat reizigers alleen de treinen kunnen nemen waarvoor een kaartje is gekocht. Tot nog toe konden zij elke trein van en naar Brussel pakken. Deze maatregel maakt de bezetting van de trein voorspelbaarder en zorgt dat reizigers van en naar Brussel op alle tijdstippen voldoende comfort houden.

(Tekst loopt door onder de foto)

Bij verstoringen of uitval mag de reiziger met een Early Bird-ticket uiteraard de reis met de volgende trein vervolgen, de binding aan een specifieke trein vervalt dan. Ook is NS van plan de momenten waarop de midweek (rustiger en goedkoper) en weekend (drukker en duurder) variant van Early Bird kaartjes moet worden gekocht anders te plannen. De tickets zelf worden niet duurder. Voor de andere ticketsoorten voor de IC Brussel verandert niets.

verrast

Rover is verrast door de maatregelen van NS. Niet lang geleden konden reizigers nog met de Eurostar naar Brussel reizen, hier is NS juist mee gestopt omdat er voldoende ruimte in de Intercity naar Brussel zou zijn. Rover wil dan ook dat NS zo snel mogelijk de Eurostar weer toegankelijk maakt voor reizen naar Brussel en de plannen voor een verplichte treinreservering voor de IC Brussel schrapt. “Met de auto wip je zo de grens over, een treinritje van Rotterdam naar Antwerpen is niet langer dan een rit van Rotterdam naar Tilburg, het past totaal niet bij deze tijd om daar een reservering voor in te voeren”, stelt Rover-directeur Freek Bos.

Lees ook  Werkbezoek: Koning en staatssecretaris Heijnen bezoeken onderhoudsbedrijf NS

Van het beperken van het aantal Early Birds tickets wil Rover al helemaal niets weten. Freek Bos: “de intercity naar België is al veel te duur. NS zou het tarief moeten verlagen naar hetzelfde tarief als een binnenlandse treinreis. Zo bijzonder is naar België reizen echt niet meer.” Volgens Rover past het beleid van NS totaal niet binnen de maatschappelijke opgave om het internationale reizen per trein te bevorderen. Rover roept NS daarom op tot bezinning te komen en vraagt de staatssecretaris om regie in handen te nemen.

Gerelateerde artikelen:
regie