chiron

Deze investering in de elektrificatie zorgt dus voor meer efficiëntie, flexibiliteit en lagere kosten wat het transport van goederen per spoor weer wat aantrekkelijker maakt.

Voor wie het goederenspoorvervoer in Port of Antwerp Bruges (PoAB) een beetje kent, is “bundel Zuid” een echt begrip. Ontegensprekelijk is het een van de belangrijkste sporenbundels in het havengebied en het is ook de enige bundel met bovenleidingen in de Waaslandhaven. Dit havengebied, op de linkeroever van de Schelde, is voor de rest beperkt geëlektrificeerd. Met financiële steun van de federale regering en met Europese subsidies investeert infrastructuurbeheerder Infrabel hier bijna €3 miljoen in extra bovenleidingen en nog een kleine spooruitbreiding die volgend jaar gepland staat. Een investering die goed is voor de economie en het milieu.

3.000 volt voor meer efficiëntie, flexibiliteit en kostenbesparing

In het najaar van 2022 startte infrastructuurbeheerder Infrabel met het verder elektrificeren van de zogenaamde bundel Zuid. Deze infrastructuur bestaat uit 32 sporen. Tien daarvan hadden al een bovenleiding en vanaf midden mei komen er nog eens evenveel bij. Dat brengt het totaal op 20 sporen mét bovenleiding en 12 zonder. Dit zorgt voor extra capaciteit voor elektrische locomotieven, een grote vraag van de industrie en de spoorwegoperatoren.

In bundel Zuid worden vaak elektrische goederentreinen behandeld die lange afstanden doen tussen de haven en het hinterland. Omdat er nu 20 sporen zijn met bovenleiding over de volledige lengte, is deze infrastructuur ook vlotter bereikbaar langs beide kanten van de bundel waardoor er minder tijdrovende procedures nodig zijn in de logistieke keten bij het behandelen van goederentreinen. Deze investering in de elektrificatie zorgt dus voor meer efficiëntie, flexibiliteit en lagere kosten wat het transport van goederen per spoor weer wat aantrekkelijker maakt.

Een “stroomstoot” voor de economie

Bundel Zuid is een zogenaamde vertrek- en aankomst bundel waar goederentreinen worden samengesteld in functie van hun bestemming. Vergelijkbaar met het grote vormingsstation Antwerpen-Noord op rechteroever maar dan kleiner. Toch is het een van de meest gebruikte spoorinfrastructuren in de haven. Zo werden hier vorig jaar bijna 20.000 treinen behandeld goed voor 4,9 miljoen ton goederen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Met financiële steun van de federale regering en met Europese subsidies investeert infrastructuurbeheerder Infrabel bijna €3 miljoen in extra bovenleidingen en nog een kleine spooruitbreiding die volgend jaar gepland staat.

De sporenbundel ligt strategisch op linkeroever, niet ver van het Deurganckdok, op een plek waar heel wat grote bedrijven uit de chemie- en staalindustrie actief zijn en waar verschillende grote containerterminals opereren. Bovendien is deze plaats een toekomstige groeipool qua tewerkstelling. Om zowel het economische weefsel van België als de ambitie van PoAB te ondersteunen, investeert Infrabel, dankzij het Relanceplan van de federale regering en Europese subsidies in totaal €2,7 miljoen in deze nieuwe infrastructuur voor het goederenvervoer.

Economie én milieu

De files die dagelijks onze wegen dichtslibben, kosten ons land, onze economie en ons milieu heel wat. Het gaat dan over een combinatie van tijdverlies, verspilde brandstof en milieuvervuiling. Een voorzichtige schatting berekent die kost op 1% van ons bruto binnenlands product (BBP). Omgerekend is dat jaarlijks meer dan €4 miljard! Als je weet dat 1 goederentrein gemiddeld 45 vrachtwagens van de baan haalt, dan is het spoor een essentiële schakel in het samen oplossen van bovenvermelde problemen.

Spoorvisie 2030: verdubbelen goederenspoorvervoer

De investering in bundel Zuid is een onderdeel van de duurzame spoorvisie 2030. Deze gemeenschappelijke toekomstvisie, ontwikkeld door Infrabel, PoAB en Railport Antwerpen wil het aandeel van het aantal goederen dat per spoor wordt vervoerd in de haven in Antwerpen tegen 2030 verdubbelen. Deze zogenaamde modal shift wil het spoor aantrekkelijker maken zodat meer en meer bedrijven ervoor kiezen, aldus de spoorwegbeheerder van België.

Foto boven: Infrabel beeldbank.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email