Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Dit project heeft een dubbel doel voor ogen dat onveranderd blijft.

Op Wielekes, een deelsysteem dat oorspronkelijk in Gent werd opgericht, heeft plannen om kinderen in heel België te voorzien van fietsen. Om dit te realiseren, gaat het de samenwerking aan met mobiliteitsorganisatie Mpact, voorheen bekend als Taxistop.

In een ambitieuze stap om kinderen in heel België van fietsen te voorzien, heeft Op Wielekes, oorspronkelijk een Gentse deelinitiatief, aangekondigd samen te gaan werken met mobiliteitsorganisatie Mpact. Op Wielekes werd in 2014 opgericht als een experiment door de Gentse vereniging de Transformisten, maar al snel kreeg het navolging.

deelpunten

Momenteel zijn er bijna 30 deelpunten verspreid over het land, met meer dan 1600 leden. Met de samenwerking met Mpact, een Belgische non-profitorganisatie met uitgebreide ervaring in diensten zoals carpoolen en autodelen, is het doel van Op Wielekes om het netwerk verder uit te breiden. Dit vertelde projectdirecteur Tjalle Groen in een interview met het weekblad Knack.

(Tekst loopt door onder de foto)

Wie inschrijft bij Op Wielekes kan in het depot kiezen uit een aanbod van degelijke kinderfietsjes. Na het tekenen van een contract neemt u de fiets mee naar huis. Wordt de fiets te klein voor uw kind, dan brengt u hem terug en krijgt u een groter model mee.

Op Wielekes kan worden omschreven als een bibliotheek, maar dan voor kinderfietsen. Het is een netwerk van deelpunten waar kinderen van twee tot twaalf jaar tegen een lidmaatschapsbijdrage een kwalitatieve fiets op maat kunnen lenen. Het initiatief dient niet alleen een sociaal doel, waarbij leden jaarlijks 20 tot 35 euro betalen (of helemaal niets als ze een fiets inleveren), maar heeft ook een ecologisch doel. Gebruikte kinderfietsen worden hersteld en krijgen een nieuw leven bij andere jonge gebruikers.

Lees ook  Gent: provincie Utrecht zet stap richting fietsvriendelijke toekomst tijdens Velo-city

Dit project heeft een dubbel doel voor ogen dat onveranderd blijft: het voorzien van kwaliteitsfietsen aan kinderen van ouders met beperkte financiële middelen en het bevorderen van de overgang naar een circulaire economie.

Met de nieuwe samenwerking hoopt Op Wielekes het bereik van hun diensten te vergroten en een groter aantal kinderen in heel België te helpen. Mpact, met hun uitgebreide expertise op het gebied van mobiliteitsdiensten, zal een waardevolle partner zijn bij het realiseren van deze ambitie. De gezamenlijke inspanningen van beide organisaties zullen naar verwachting een positieve impact hebben op de mobiliteit van kinderen, evenals op sociale inclusie en duurzaamheid in het land.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket