Print Friendly, PDF & Email
regie

Personeelstekort bij grenscontrole en bagage kan leiden tot lange wachttijden bij aankomst op de luchthaven.

Wie denkt dat het deze zomer allemaal vlot zal verlopen op Schiphol heeft het mis. Reizigers op Schiphol hebben deze zomer te maken met vertragingen door een tekort aan personeel bij de grenscontrole en de krapte bij de bagageafhandeling en het platform. Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.

grenspolitie

Deze zomer worden er aanzienlijke wachtrijen verwacht op Schiphol voor reizigers afkomstig van buiten de Europese Unie. Volgens een rapport van Vlucht-vertraagd.nl wordt Nederland geconfronteerd met een tekort aan politiepersoneel, wat ook invloed heeft op de capaciteit van de grenspolitie. Het frequent buiten bedrijf zijn van de automatische paspoortcontrole, hetzij door gebrek aan voldoende personeel of door technische storingen, draagt verder bij aan dit probleem.

(Tekst loopt door onder de foto)

De Koninklijke Marechaussee geeft aan dat er geen sprake is van een personeelstekort. Ze verklaren dat de aandacht tijdens piekdagen in de zomer voornamelijk uitgaat naar het vertrekkende verkeer en de reizigers die overstappen op de luchthaven. “We proberen extra personeel van andere brigades in te zetten op piekmomenten. Echter, op bepaalde momenten tijdens deze piekdagen kunnen er langere rijen ontstaan. Onze focus ligt bij drukte op vertrek en overstappen, wat betekent dat aankomende reizigers mogelijk langer moeten wachten,” aldus de Marechaussee.

Schiphol heeft al eerder aangekondigd deze zomer op volle kracht te willen draaien. Patricia Vitalis, directeur airport operations bij Schiphol, vertelt aan De Telegraaf dat er duizend extra beveiligers zijn aangeworven. “Maar ik merk het overal in de keten. Bij de afhandeling is er flink opgeschaald en zelfs voor de winkels en koffiebars op Schiphol zijn er ongeveer achthonderd mensen aangeworven,” aldus Vitalis.

Lees ook  Schiphol: kabinet komt met nieuw pakket maatregelen tegen geluidsoverlast
(Tekst loopt door onder de foto)
De problemen van de vorige zomer zijn bij iedereen een schrikbeeld waar ze niet op wachten.

Schiphol is momenteel bezig met het uitvoeren van twee experimenten die gebruikmaken van nieuwe technologieën, met als doel de werkbelasting van bagagepersoneel in de bagagehallen te verminderen. In deze onderneming werkt Schiphol samen met bagageafhandelingsbedrijven. De eerste proef omvat een robot die specifiek voor Schiphol is ontwikkeld om koffers op te tillen, waardoor bagagemedewerkers dit niet hoeven te doen. Daarnaast wordt er een innovatief hulpmiddel getest dat koffers zijwaarts verplaatst naar de bagageband. De oorspronkelijk door het Deense Cobot Lift ontworpen robot, die eerder werd ingezet in verschillende sectoren zoals bakkerijen, nu is aangepast voor gebruik op Schiphol. 

Gerelateerde artikelen:
Pitane Image