BLUE

Nieuwe maatregelen stimuleren fietscultuur, verbeteren toegankelijkheid voor patiënten en verlichten parkeerdruk rond het ziekenhuis.

In een wereld waarin klimaatverandering een steeds dringender vraagstuk wordt, zijn bedrijven en organisaties op zoek naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent) stelt zichzelf een ambitieus doel en een groene revolutie op het gebied van woon-werkverkeer.

Het concept is even simpel als doeltreffend. Alle medewerkers die binnen een straal van drie kilometer van het UZ Gent wonen en overdag werken, worden aangemoedigd om hun auto thuis te laten en de fiets te gebruiken. Het beleid maakt uitzonderingen voor nacht- en wachtdiensten. In een volgende fase wordt de regel ook toegepast op werknemers die binnen de vijf kilometer wonen.

Het doel is duidelijk: de milieu-impact van de dagelijkse pendel verminderen, de files vermijden en de parkeerdruk rond het ziekenhuis verlichten om een vlotte toegang voor patiënten te waarborgen. Volgens het UZ Gent is dit een win-win situatie voor iedereen.

leasefietsen

Om deze groene transitie te ondersteunen, heeft het UZ Gent ervoor gekozen om haar werknemers een duwtje in de rug te geven. Het biedt leasefietsen aan als alternatief voor de auto en voorziet extra fietsstallingen om het fietsen nog aantrekkelijker te maken.

(Tekst loopt door onder de foto)

Met dit beleid zet het UZ Gent een belangrijke stap voorwaarts en dient het als een lichtend voorbeeld voor andere organisaties. Als we willen dat onze steden en onze planeet een duurzame toekomst tegemoet gaan, dan moeten we allemaal ons deel doen. En dat begint met het heroverwegen van hoe we ons verplaatsen.

Deze actie van UZ Gent is een inspirerend voorbeeld van hoe instellingen en bedrijven de transitie naar duurzaam vervoer kunnen ondersteunen. Het verandert niet alleen de manier waarop we naar woon-werkverkeer kijken, maar ook de manier waarop we omgaan met onze steden en ons milieu. Het zou wel eens het ideale scenario kunnen zijn waar andere steden en bedrijven naar streven.

Lees ook  Belgische spoorbonden houden voet bij stuk met 48-urenstaking

Het zal interessant zijn om de voortgang van deze regeling te volgen en de impact ervan te evalueren, ook tijdens de koude wintermaanden. Maar één ding is zeker: UZ Gent zet de juiste stap in de goede richting wat mobiliteit betreft.

Gerelateerde artikelen:
GRP
Print Friendly, PDF & Email