Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Met de lancering van KNV Connected Mobility stelt de branchevereniging een nieuwe koers voor.

Na het afscheid van Sonila Metushi en de daaropvolgende stilte rond het MaaS-lab, presenteert Koninklijke Nederlandse Vervoer (KNV) nu haar nieuwe initiatief: KNV Connected Mobility. Volgens de branchevereniging markeert dit een volgende stap in het vormgeven van onze digitale mobiliteit. Toch heerst in journalistieke kringen het gevoel dat we te maken hebben met ‘oude wijn in nieuwe zakken’.

Sonila Metushi vertrok bij KNV om haar carrière voort te zetten bij ABN AMRO als Public Affairs Manager EU. Dit vertrek leek een vacuüm te creëren en de vereniging wist niet hoe dit gat te vullen. In plaats van de leemte op te vullen, kiest KNV voor een nieuwe benadering van mobiliteit.

digitale verbindingen

KNV stelt dat mobiliteit aan het veranderen is. Slimme digitale verbindingen worden de norm en reizigers zullen deze steeds meer verwachten. Maar is deze gedachtegang echt zo vernieuwend? Het MaaS-Lab had immers hetzelfde uitgangspunt toen het in 2019 werd opgericht. Daar werden de krachten van verschillende marktpartijen gebundeld om een mobiliteitstransitie op te zetten, wat leidde tot een afsprakenstelsel met de landelijke overheid.

De nieuwe vereniging, KNV Connected Mobility, die op 1 januari 2024 officieel van start gaat, heeft tot doel de transitie naar een ‘gezond ecosysteem voor digitale mobiliteit’ te stimuleren. Hierbij focust de vereniging op gezamenlijke belangen zoals veranderende wet- en regelgeving, databeheer en privacywetgeving.

eerlijk speelveld

Op papier lijken de doelen nobel en weloverwogen. KNV Connected Mobility wil een eerlijk speelveld en een helder juridisch kader scheppen. Toch kunnen deze ambities niet los worden gezien van het eerdere MaaS-lab initiatief, dat vergelijkbare doelstellingen nastreefde maar uiteindelijk stilviel. Men kan zich afvragen of een nieuwe naam en een nieuw jasje voldoende zijn om de complexe uitdagingen van digitale mobiliteit aan te gaan.

Lees ook  KNV: VVD-coryfee Fred Teeven voorgedragen als nieuwe voorzitter

KNV, dat al 140 jaar actief is in de sector, heeft een geschiedenis van betrokkenheid bij verschillende vormen van vervoer, van openbaar en zorgvervoer tot taxi’s en touringcars. De vereniging was ook een van de vijf oprichters van de Mobiliteitsalliantie. Echter, met het nieuwe initiatief lijkt KNV meer een herverpakking te bieden dan een echte stap vooruit.

Om het potentieel van digitale mobiliteit volledig te benutten, zijn meer dan goede intenties nodig. Het vergt een robuuste strategie, constante innovatie en een transparante aanpak die alle stakeholders betrekt. Of KNV Connected Mobility dit kan leveren, moet nog blijken. Voor nu blijft de sceptische houding in de journalistieke wandelgangen een teken aan de wand.

Gerelateerde artikelen:
CDTONLIN