Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Dropshipping én de vele problemen die klanten kunnen ervaren door in zee te gaan met dit soort ondernemers zijn echter geen nieuwe fenomenen.

Over het algemeen is producten terugsturen geen klimaatvriendelijke oplossing. Bedrijven die klanten ontmoedigen producten terug te sturen kunnen we alleen maar toejuichen. Toch gaat deze stelling niet altijd op blijkt uit vele reacties op ons eerder verschenen artikel. In een onthulling over de handelspraktijken van RÊVEUR AMSTERDAM, een bedrijf dat zich bezighoudt met dropshipping, komen ernstige tekortkomingen aan het licht die de rechten van consumenten in het gedrang brengen.

Dit bedrijf, dat reeds eerder bekritiseerd werd om zijn matige productkwaliteit, zoals blijkt uit diverse negatieve beoordelingen online, lijkt weinig respect te tonen voor de wettelijke rechten van de consument op het gebied van retourneren. Wij namen de proef op de som om de bedenkelijke handelswijzen van de dropshipper te onthullen. We kochten een product aan en vroegen het retourformulier aan, wat we niet ontvingen, en waren verbaasd bij het lezen van het antwoord. Uiteraard vroegen we de retour aan nadat we zelf hadden vastgesteld dat de kwaliteit ondermaats was.

retouradres

Een webwinkel is wettelijk niet verplicht is om een Nederlands retouradres te verschaffen. In plaats daarvan kunnen ze ervoor kiezen een ‘gemachtigde’, zoals de leverancier, aan te wijzen voor de afhandeling van retourzendingen. Deze aanpak is voordelig voor de webshop, aangezien zij hierdoor geen voorraad of geretourneerde producten hoeven te beheren. Echter, het is cruciaal dat de verkoper deze informatie duidelijk vermeldt bij de verkoop.

Bovendien is het essentieel dat de verkoper vooraf helder aangeeft wat de kosten zijn voor het terugsturen van de bestelling. Deze kosten kunnen namelijk aanzienlijk zijn. Het is op dit punt dat de genoemde webshop tekortschiet. Door niet transparant te zijn over deze aspecten, falen zij in het verstrekken van essentiële informatie aan de consument, wat kan leiden tot onverwachte en soms exorbitante kosten voor de klant die besluit een product te retourneren.

Lees ook  Daling goederenvervoer door Nederlandse vrachtauto’s: laagste sinds 2015

twijfelachtig

Hoewel Europese wetgeving consumenten het recht geeft om binnen 14 dagen na aankoop af te zien van hun online, telefonische of aan de deur gedane aankopen, neemt RÊVEUR AMSTERDAM een twijfelachtige houding aan in hun retourbeleid. Het bedrijf, dat beweert “liever geen retourzendingen te hebben gezien de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het transportproces,” lijkt dit milieubewuste argument te gebruiken als een middel om klanten te ontmoedigen van hun recht op retourneren gebruik te maken.

In een ideale wereld zouden dropshippers altijd een Nederlands retouradres aanbieden en zouden ze klachten van klanten te allen tijde adequaat proberen af te handelen. En hoewel er heus dropshippers zijn die zich aan de regels proberen te houden, zijn er helaas ook een groot aantal die dat niet doen.

In een verklaring zegt het bedrijf: “Houd er rekening mee dat we geen gratis retourservice aanbieden, zoals vermeld in ons retourbeleid. Daarnaast is retourneren ook op eigen risico, dit betekent dat wij als bedrijf niet verantwoordelijk zijn als er iets met het pakket gebeurt.” Deze voorwaarden leggen een onevenredige last op de consument, die naast het betalen van retourkosten, ook het risico draagt van verlies of schade tijdens de verzending. Bovendien, door geen retouradres te verstrekken en te vermelden dat “de kosten van een retourzending afhankelijk zijn van het gewicht en het postkantoor en kunnen tussen de €20 en €35 liggen,” maakt de verkoper het proces nog onaantrekkelijker. Veel dropshippers weten dit ook wel, en dit is voor sommigen zelfs onderdeel van het verdienmodel.

(Tekst loopt door onder de foto)
Illustratie: Pitane Blue - dropshipping

De webshop moet vooraf héél duidelijk aangeven dat eventuele retourzendingen naar het buitenland moeten. Dit ergens wegstoppen in de algemene voorwaarden of in een retourformulier, is niet genoeg.

Verder waarschuwt het bedrijf: “De kans is groot dat je pakket door de douane wordt vastgehouden en dat je extra kosten moet betalen voordat je pakket ons magazijn in China kan bereiken. Wij zijn niet verantwoordelijk voor deze kosten en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld als je pakket zoekraakt of vastzit bij de douane.” Deze benadering, die klanten afschrikt van het uitoefenen van hun recht, is niet alleen onethisch maar plaatst ook onredelijke hindernissen voor de consument.

Lees ook  Daling goederenvervoer door Nederlandse vrachtauto’s: laagste sinds 2015

compensatie

RÊVEUR AMSTERDAM, wat vorig jaar werd geregistreerd te Bussum door KZ Commerce op een adres waar meerdere virtuele kantoren zijn gevestigd, biedt als alternatief aan om “10% van de totale aankoopwaarde van je bestelling terug te storten op je eerder gekozen betaalmethode,” wat nauwelijks een redelijke compensatie lijkt voor de potentiële nadelen van het kopen bij hen.

Deze praktijken benadrukken het belang voor consumenten om voorzichtig te zijn bij het kopen van producten van online dropshippers. Met verborgen kosten, aanzienlijke risico’s bij retourzendingen en een gebrek aan verantwoordelijkheid van de verkoper, is het raadzaam om dergelijke bedrijven te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor gerenommeerde retailers, zowel online als in fysieke winkels. Dit biedt niet alleen meer zekerheid voor de consument, maar ondersteunt ook een duurzamere en ethisch verantwoordelijke manier van winkelen.

misleiding

Heeft u een aankoop gedaan op basis van misleidende informatie? Meld het bij ACM ConsuWijzer! Ook als u twijfelt of u bent opgelicht of misleid. Als meerdere consumenten dit melden, dan kan de Autoriteit Consument & Markt besluiten om onderzoek te doen naar de verkoper, een boete te geven of de verkoper dwingen om een gepaste oplossing te bieden.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
EVI.