Print Friendly, PDF & Email
DVDP

Eindhoven Airport gaat dicht, geen passagiers en geen werk voor taxichauffeurs nu defensie de start- en landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven compleet wil gaan vernieuwen.

Een van de belangrijke knooppunten voor zowel commerciële als militaire luchtvaart in het zuiden van Nederland, staat aan de vooravond van een ingrijpende transformatie. Het hart van deze operatie is de complete vernieuwing van de start- en landingsbaan door Defensie, de eigenaar van de faciliteit. Deze renovatie, gepland om maar liefst vijf maanden in beslag te nemen, zal een significant effect hebben op zowel de lokale gemeenschap als op reizigers die gewend zijn vanaf Eindhoven te vliegen.

Deze grootschalige operatie, waarbij de luchthaven tijdelijk gesloten zal zijn, vereist dat reizigers uitwijken naar alternatieve luchthavens. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad. De impact van deze sluiting is tweeledig: enerzijds biedt het een periode van rust voor omwonenden die mogelijk overlast ervaren van het vliegverkeer; anderzijds brengt het ongemakken met zich mee voor vakantiegangers en andere reizigers die hun plannen moeten aanpassen. 

Defensie heeft plannen onthuld voor een complete renovatie van de start- en landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven, waardoor de luchthaven gedurende vijf maanden gesloten zal zijn. Voor de start- en landingsbaan van de Vliegbasis Eindhoven is vastgesteld dat er grootschalige renovatiewerkzaamheden in en rondom het banenstelsel moet gaan plaatsvinden. Ter voorkoming van extra of onnodige buitendienststelling van de start- en landingsbanen wordt de renovatie van de baan gelijktijdig uitgevoerd met het verbreden van de shoulders, vervangen van de vliegtuigafreminstallatie (VAI), de aanleg van de parallel rolbaan oost en installatie van ILS CAT III.

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van het Air Mobility Command van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten. Daarnaast verricht luchtmachtpersoneel dag en nacht luchthaventaken voor Eindhoven Airport.

Lees ook  Media: Volkskrant berichtgeving over versoepelde eisen onjuist
(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - terminal Eindhoven Airport

De uitdaging is om het werk gerealiseerd te krijgen in een periode van 22 weken. In deze uitvoeringsperiode zal de start- en landingsbaan gesloten zijn.

De renovatiewerkzaamheden omvatten niet alleen de vernieuwing van het asfalt maar ook een upgrade van de infrastructuur, zoals verbeterde verlichting, bekabeling, en afwatering. Een opmerkelijke verbetering is de upgrade van het Instrument Landing System (ILS) van categorie 1 naar categorie 3. Dit geavanceerde systeem maakt landen en opstijgen bij zeer dichte mist mogelijk, een significante verbetering ten opzichte van de huidige situatie waarbij vluchten vaak geannuleerd moeten worden bij slecht zicht. Deze upgrade, met een kostenplaatje van circa tien miljoen euro, belooft de operationele betrouwbaarheid van de luchthaven aanzienlijk te verhogen.

Naast de renovatie van de baan zelf, omvatten de plannen ook uitbreidingen die de veiligheid en efficiëntie van de luchthaven moeten verbeteren. Een voorbeeld hiervan is de introductie van een afreminstallatie voor jachtvliegtuigen en de aanleg van een tweede taxibaan, wat de noodzaak voor toestellen om de start- en landingsbaan te kruisen elimineert. Deze uitbreidingen zijn niet alleen bedoeld om de commerciële vluchten te faciliteren maar ook om de militaire capaciteiten van de basis te vergroten.

(Tekst loopt door onder de foto)
defensie
Foto: © Pitane Blue - defensie Eindhoven Airport

De timing van de renovatie komt echter op een moment dat Defensie haar activiteiten in Eindhoven wil uitbreiden, mede vanwege de toegenomen internationale dreigingen. Dit benadrukt de strategische waarde van de vliegbasis, niet alleen voor de regio maar voor heel Nederland.

renovatie

Terwijl de exacte startdatum van de werkzaamheden nog onbekend is meldt het Eindhovens Dagblad, is het duidelijk dat de voorbereiding en de uitvoering van dit project een complexe onderneming zullen zijn. Het vereist een zorgvuldige planning en coördinatie tussen verschillende partijen, waaronder Defensie, het Rijksvastgoedbedrijf, en de gekozen aannemers. De lengte van de renovatie wordt duidelijk uit een door het Rijksvastgoedbedrijf gestarte marktconsultatie, waarvoor geïnteresseerde aannemers zich tot eind deze maand kunnen inschrijven. Uit de gegadigden worden zes partijen gekozen om mee te kunnen dingen naar de aanbesteding.

Lees ook  Geen treinen: werkzaamheden leggen treinverkeer rondom Leeuwarden plat

Het project onderstreept het belang van Eindhoven Airport als cruciale infrastructuur voor zowel civiele als militaire luchtvaart. De renovatie en uitbreiding zullen de positie van de luchthaven als een moderne, efficiënte, en veilige hub voor de toekomst versterken. Het belooft een nieuw hoofdstuk voor Eindhoven Airport, waarbij de balans tussen de behoeften van reizigers, de lokale gemeenschap, en nationale defensie centraal staat

Eindhoven Airport

Eindhoven Airport verwelkomde in 2023 in totaal ruim 6,8 miljoen passagiers (vertrekkend en aankomend opgeteld). Dat is het hoogste aantal passagiers ooit. In 2022 lag het aantal passagiers op in totaal 6,3 miljoen. In 2019 reisden ruim 6,7 miljoen passagiers naar of vanaf Eindhoven Airport. Met bijna 95.000 passagiers meer dan in 2019 is 2023 voor Eindhoven Airport een recordjaar. In 2023 was het gemiddeld aantal passagiers per vlucht hoog.  

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET