Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Toeristen die wereldsteden bezoeken, kennen het beeld maar al te goed: een bovendek vol mensen op een stinkende en lawaaierige dieselbus.

Vaak tot grote ergernis van de bewoners in de straten waar deze bussen doorheen rijden. Maar daar komt binnenkort verandering in. Terwijl in veel steden alles wat uitstoot langzaam de stad wordt uitgewerkt en taxi’s volledig op groene stroom moeten rijden, lijkt het bij Big Bus Tours wat trager te gaan. Al in 2017 kondigde het bedrijf aan dat het bezig was met het testen van elektrische bussen, maar pas nu lijkt de daadwerkelijke transformatie plaats te vinden. En dat werd tijd ook.

Big Bus Tours heeft eindelijk de stap gezet naar duurzaamheid door 40 elektrische sightseeingbussen aan haar vloot toe te voegen. Dit gebeurde net op tijd voor het drukke zomerseizoen, een strategische zet om zowel het milieu als de toeristische ervaring te verbeteren. Met een ticketprijs van 47 euro per persoon voor een tour door de stad met slechts tien stopplaatsen, mogen toeristen verwachten dat ze niet alleen van de stad genieten, maar dat ze dit ook op een milieuvriendelijke manier kunnen doen.

Made in China

In Parijs en Wenen introduceert Big Bus Tours 20 gloednieuwe elektrische bussen van het merk Ankai. Deze speciaal gebouwde elektrische sightseeingbussen zijn uitgerust met 315 kW batterijpakketten die de energie via een ZF-hubmotoras naar de weg sturen. Afhankelijk van de belasting van het elektriciteitsnet kunnen deze bussen binnen vier tot zes uur snel worden opgeladen. De keuze voor deze modellen benadrukt de inzet van het bedrijf om duurzame technologieën te omarmen zonder concessies te doen aan de rijervaring.

Lees ook  Slim reizen: openbaar vervoer de sleutel tijdens Olympische Spelen

Londen ziet een andere benadering met de retrofit van 20 bestaande dieselbussen. Deze 2012 Ankai tri-axle diesels worden volledig omgebouwd naar elektrische aandrijving door het Britse bedrijf Equipmake. De conversie omvat het plaatsen van een 327 kW batterijpakket dat stroom levert aan een enkele motor die rechtstreeks in de bestaande assen werkt. Deze bussen kunnen zowel met AC als DC worden opgeladen en worden voornamelijk ’s nachts opgeladen met 22 kW laders, aangezien ze alleen overdag in gebruik zijn.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Big Bus Parijs

Pat Waterman, uitvoerend voorzitter van Big Bus Tours, spreekt zijn enthousiasme uit over deze vooruitgang: "We zijn verheugd om deze nieuwe elektrische bussen te verwelkomen als onderdeel van onze investering in duurzaamheid. Deze EV-uitbreiding is een belangrijke stap voorwaarts in het verminderen van onze ecologische voetafdruk en het verbeteren van de tourervaring voor onze klanten."

De implementatie van deze elektrische bussen in drie Europese steden zal deze zomer beginnen, waardoor de totale elektrische vloot van het bedrijf aanzienlijk toeneemt. Het initiatief om zowel nieuwe bussen te introduceren als bestaande bussen om te bouwen, toont de veelzijdige aanpak van Big Bus Tours in hun streven naar een groenere toekomst.

De nieuwe bussen zijn niet alleen een technologische vooruitgang maar ook een bewuste keuze van het bedrijf om bij te dragen aan het verminderen van de uitstoot in drukke stedelijke gebieden. Dit initiatief komt op een moment dat veel steden over de hele wereld strenge emissierichtlijnen invoeren, waardoor bedrijven zoals Big Bus Tours moeten innoveren om aan deze nieuwe normen te voldoen. Door het introduceren van elektrische bussen speelt Big Bus Tours in op deze veranderingen en zet het een voorbeeld voor andere operators in de sector.

Lees ook  Slim reizen: openbaar vervoer de sleutel tijdens Olympische Spelen

De nieuwe elektrische bussen zullen ongetwijfeld een positieve impact hebben op de luchtkwaliteit in Parijs, Wenen en Londen. Daarnaast biedt de stillere werking van elektrische bussen een aangenamere ervaring voor zowel passagiers als bewoners van deze steden. Deze stille, emissievrije voertuigen zijn een welkome aanwinst voor de drukke straten en benadrukken de toekomstgerichte visie van Big Bus Tours.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Blablabla