I det största stadsområdet i Nederländerna, mellan Rotterdam och Amsterdam, undersöks en pilotväg som skulle vara ett första steg i att skapa ett paneuropeiskt utsläppsfritt hyperloop-nätverk. Förutsättningarna och effekterna av en hyperloopförbindelse för godstransport mellan viktiga och volymintensiva noder i provinserna Nord- och Sydholland undersöks av en omfattande koalition av (inter) nationella företag, regeringar och nätverksorganisationer, som fastställs i ett förbund. tidigare i veckan. Målet är att studien ska identifiera liknande utmaningar och tillhandahålla lösningar för stadsområden någon annanstans i Europa, vilket banar väg för investeringar i hyperloopinfrastruktur över hela kontinenten. Ett sådant nätverk skulle göra det möjligt att transportera varor över hela Europa i timmar istället för dagar, medan ett globalt nätverk skulle minska transporttiderna till bara några dagar.

Parterna som deltar i denna studie ingår i eller är involverade i de största exportindustrin i Nederländerna. Fokus ligger på den mest trafikerade inrikes / nationella godskorridoren mellan städerna Rotterdam och Amsterdam. Att ansluta producenter, handlare, köpare och logistiknoder i denna korridor med en hyperloop erbjuder potentialen att drastiskt minska transporten med befintliga metoder och avsevärt öka leveransens hastighet och tillförlitlighet. Detta skulle innebära en bruttominskning av underhållskostnaderna för befintlig infrastruktur och skulle lindra trängselproblemet. En betydande förbättring av luftkvaliteten i det tätbefolkade området kan också uppnås genom att minska koldioxidutsläppen. Det senare skulle vara ett stort steg för transportsektorn för att förverkliga sina ambitioner att uppnå målen i klimatavtalet.

Walther Ploos van Amstel, ekonom och lektor i stadslogistik vid Amsterdam University of Applied Sciences: ”Hyperloop är en” spelväxlare ”för transport, precis som containern på 60-talet under förra seklet. Regionernas konkurrenskraft kommer att förändras. Nederländerna måste nu dra nytta av detta som Europas logistiska huvudport. ” 

En första kommersiell hyperloop-applikation
Dessa parters aktiva medverkan sker under FN: s flagga Hyperloop utvecklingsprogram (HDP), ett offentlig-privat partnerskap för utveckling av hyperloop som tillkännagavs i slutet av 2020. HDP stöds ekonomiskt av den nederländska regeringen och fokuserar på utvecklingen av hyperloop, som ett nytt hållbart transportsätt, för både passagerare och gods. Att identifiera och utforska potentialen för de första godstransporterna är den första av många aktiviteter. Ett lasthyperloopsystem kräver en mindre infrastruktur än passagerarsystemet och kommer snart att testas vid European Hyperloop Center i den holländska provinsen Groningen. Efter slutförandet av dessa tester är systemet klart för kommersiell drift.

En frakt hyperloop kan ge stora fördelar för frukt- och grönsaksindustrin, som står för en betydande del av den holländska exporten. ”Detta samarbete är ett viktigt steg i utvecklingen av den här nya modaliteten för varor, med vilken vi kan leverera snabbare och med högre kapacitet till lägre kostnad. Vi kan transportera gods i en hastighet som är mycket konkurrenskraftig med lastbilar, med mer frekventa och mindre transporter. Eftersom systemet fungerar autonomt och integrerat kan kapaciteten justeras på begäran med trängsel, säger Rik Roeske, projektledare för lasthyperloppen, naturligtvis, detta gäller inte bara den nederländska industrin. Många andra marknader, såsom e-handel och läkemedel över hela världen, drar också nytta av hyperloop. ” 

Gemensam genomförbarhetsstudie
Studien täcker ämnen som produktkrav, integration, socioekonomiska kostnader och fördelar samt drift och underhåll och beslutsprocessen för möjliga nästa steg och kommer att slutföras i mitten av 2022. De deltagande parterna tar alla med sig värdefull erfarenhet, kunskap och data som krävs för att bedöma genomförbarheten av ett hyperloop-godssystem. Hardt rapporterar detta om dem hemsida.

Foto nedan: Bildbank Hardt.global

Läs också: Kommer Hyperloop att bli en hållbar framtidstransport?

Integrering av Hyperloop
Utskriftsvänlig, PDF och e-post