Print Friendly, PDF & Email

De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden voor drone-hubs, plekken in de stad waar drones kunnen opstijgen en landen. De onbemande apparaten kunnen bijvoorbeeld bezoekersstromen monitoren of ingezet worden als vervoersmiddel bij orgaantransplantatie. 

De gemeente werkt daarvoor samen met de RAI Amsterdam en Johan Cruijff Arena, aldus Niobe Moen van gemeente.nu, het online platform voor de lokale overheid.

Ook partijen als Waternet en het gemeentelijk vervoersbedrijf GVB schuiven aan tafel. Na de zomer beginnen ze met het verkennen van ‘kansen en mogelijkheden die de drone-technologie biedt voor de stad, inwoners en bedrijfsleven’. Het project Urban Air Mobility Demonstrator is een Europees initiatief om innovaties met drone-technologie te verkennen, om bij te dragen aan een duurzame, veiligere en beter bereikbare stad.

Mogelijkheden

Amsterdam wil met het project ontdekken hoe je als stad kan omgaan met vervoer door de lucht. Wat de gemeente betreft gaat dat vooralsnog niet over personenvervoer, maar over het transport van pakjes en toezicht. Oefenen is volgens Ger Baron, CTO van gemeente Amsterdam, van belang. ‘Hoe werkt de charging? Hoe zet je drones zo effectief mogelijk in? Moeten brandweer en politie allebei een drone hebben of kunnen ze multifunctioneel worden ingezet? Amsterdam zal waarschijnlijk een van de eerste steden zijn waar dit gaat spelen, dus zitten we graag vooraan.’

Pitane Blue