Print Friendly, PDF & Email

Emmanuel Grégoire, eerste adjunct van de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo wist aan Franse media te vertellen dat bussen vol toeristen binnenkort een zeldzaam zicht worden in Parijs.

‘Iedereen moet zich aanpassen aan de nieuwe noden van de stad, ook de reissector.’

Ze rijden rond in bijna elke grootstad waar men ter wereld ook maar komt, de dubbeldeksbussen die toeristen toelaten op enkele uren alle belangrijke trekpleisters te ontdekken. Maar samen met de tientallen lowbudgetreisbussen die elke dag groepen toeristen afzetten, zetten ze grote druk op de verkeersknoop in Parijs.

Het stadsbestuur van de lichtstad werkt aan wetgeving om het busverkeer drastisch in te perken en zal in de rand van de stad parkeerzones introduceren waar toeristen kunnen worden afgezet.

Grégoire benadrukt in een artikel in het Nieuwsblad dat het een van de maatregelen is om de overlast van het massatoerisme in te dijken. Frankrijk is het meestbezochte land ter wereld, en ziet het aantal bezoekers nog elk jaar stijgen. Toeristen blijven volgens Grégoire nog steeds ‘meer dan welkom’ in Parijs, maar ze worden aangemaand om te wandelen, te fietsen of het openbaar vervoer te nemen.

Balans tussen leefbaarheid en toerisme.

‘We hebben nood aan verandering’, klinkt het. En dus moet ook de toeristische sector zich aanpassen. In plaats van rondleidingen via bus kunnen gidsen ook groepen rondleiden per fiets of te voet, meent Grégoire. Al moet hij wel toegeven dat er geen alternatief is voor ouderen of toeristen die slecht ter been zijn.

Seine in Paris in the evening
Travel guide, tourism in Europe, woman tourist with map on the street
Lees ook  Vaarwel racefiets: overheid pakt opgevoerde e-bikes aan