Print Friendly, PDF & Email

Leaserijders die een elektrische auto hebben besteld, proberen hem nog dit jaar geleverd te krijgen. Mensen die er voor volgend jaar een hadden hesteld, willen de auto toch dit jaar geleverd hebben. Zo hopen ze te ontkomen aan een hogere bijtelling, zegt de Vereniging Elektrische Rijders. De meeste elektrische auto’s worden door zakelijke rijders besteld.

Veel pogingen zijn vergeefs. Vaak is de levertijd meer dan een half jaar en de dealers hebben daarop geen invloed. Zo hebben bij Hyundai 2500 mensen een elektrische auto besteld, die ze in 2020 krijgen.

Alleen Tesla zegt dat een nu bestelde Model 3 volgende maand kan worden geleverd. De concurrenten vragen zich echter af of Tesla die belofte wel echt kan waarmaken.

Het kabinet wil de fiscale bijtelling voor elektrische auto’s vanaf 1 januari verhogen van 4 naar 8 procent. Het kan op jaarbasis 1250 euro schelen. Auto’s die dit jaar worden geleverd, vallen nog onder het huidige tarief. Klanten mogen hun bestelling niet kosteloos annuleren. Bij Hyundai moet je dan bijvoorbeeld alsnog 15 procent aankoopwaarde aanbetalen.

Bovag, RAI Vereniging en de Vereniging Elektrische Rijders hopen dat de Tweede Kamer de plannen voor de belastingverhoging nog tegenhoudt.

An electric car is charged