Print Friendly, PDF & Email

Bestuurders van de Stint moeten voortaan 18 jaar of ouder zijn en een rijvaardigheidstraining hebben afgelegd en in de nieuwe Stint mogen tien kinderen worden vervoerd, zo zijn de kinderopvangbranche en Minister Cora van Nieuwenhuizen overeengekomen.

Dat staat te lezen in de kamerbrief convenant Stint waarmee Minister Van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer informeert over de stand van zaken. Zowel het Ministerie als de RDW zijn continu in gesprek met de fabrikant en adviseren hem over het toelatingsproces. Het meest recente gesprek tussen de fabrikant van de Stint en de RDW vond plaats op 2 juli 2019 op het Ministerie .

Alle partijen werken er elk vanuit hun rol aan mee om de nieuwe Stint bij aanvang van het nieuwe schooljaar weer de weg op te krijgen. Tussen de fabrikant, de RDW en het ministerie is afgesproken de lijnen kort te houden zodat geen tijd onnodig verloren gaat.

Inspectie SZW op kantelgevaar

Aanvullend meld de Minister de Kamer dat zij op 1 juli 2019 een brief heeft ontvangen van de Inspectie SZW. In deze brief geeft de Inspectie SZW aan dat zij in opdracht van het Openbaar Ministerie onderzoek heeft gedaan naar Stints die vergelijkbaar zijn met de Stint die betrokken was bij het ongeval in Oss.

Op basis van de bevindingen van het onderzoek wijst de Inspectie SZW op kantelgevaar, de maatregelen tegen het kantelen, het zicht vanaf de bestuurdersplaats en de signalering van dit soort voertuigen. De Inspectie SZW adviseert deze punten mee te nemen in de risicobeoordeling van voertuigen op basis van het tussentijdse kader dat geldt voor de aanwijzing van bijzondere bromfietsen.besteden aan deze punten.

Lees ook  RDW: nieuwe chip in kentekenbewijs uitdaging voor taxisector

Toezicht op het convenant via een onafhankelijke commissie

Cora van Nieuwenhuizen gaat er vanuit dat gebruikers van een nieuwe Stint deze met de grootst mogelijke zorgvuldigheid zullen gebruiken mede door de motie, dat een vorm van toezicht wordt georganiseerd. De sector heeft zich bereid getoond een onafhankelijke commissie in te richten om toezicht te houden op de naleving van het convenant.

Minister van Nieuwenhuizen
Pitane Blue