PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Zonneauto TU Delft ‘zeilt’ door nieuw ontwerp op wind met zonneraceauto NunaX.


TU Delft presenteert en test vandaag de nieuwste zonneraceauto: NunaX. De NunaX is de tiende auto gemaakt door studenten van de TU Delft, en is niet alleen kleiner, lichter en efficiënter, maar is zó gebouwd dat de wind zorgt voor extra snelheid. De studenten hopen met hun NunaX voor de achtste keer de wereldtitel binnen te slepen tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Er is ruim een jaar gewerkt aan de NunaX en nu is hij klaar. Een mijlpaal voor de teamleden, allemaal studenten van de TU Delft. De auto wordt vandaag feestelijk gepresenteerd aan familie, fans en sponsoren in De Amsterdome in Amsterdam.

Ondanks dat het team uit Delft zeven keer eerder wereldkampioen werd, is de uitdaging er niet minder om. Volgens technisch manager Bruno Martens zijn de regels rond het zonneracen in de afgelopen jaren amper veranderd. “Waar auto’s in de eerste races nog heel verschillend konden zijn, merk je dat teams bij elkaar afkijken en de auto’s steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Het komt dus meer dan ooit aan op innovatie: de slimme snufjes maken het verschil.”

Dit jaar zijn de studenten er ondertussen in geslaagd om hun nieuwe auto nog een stukje lichter, kleiner en efficiënter te maken: met 133 kg lijkt het zelfs de kleinste en lichtste auto ooit. Daarbij is een klein vleugeltje aan de auto gemaakt, dat zó is geplaatst dat de panelen op dat vleugeltje zoveel mogelijk zon pakken. Het meest verwacht het team echter van het aerodynamisch ontwerp. Ditmaal is in het ontwerp specifiek rekening gehouden met de zijwind die het team elk jaar in het zuiden van Australië heeft meegemaakt. De auto is zo gevormd dat de auto bij zijwind als het ware een duwtje in de rug krijgt. Er wordt zo niet alleen gebruik gemaakt van zonne-energie, maar ook een beetje van windenergie.

Na de eerste tests in eigen land vertrekken de teamleden met de auto in in augustus naar Australië voor de test en voorbereidingen ter plekke.

Bron foto: vattenfall.com

TU Delft
Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Drukte voor coronatest, drive-in draait op volle toeren

Sinds 1 juni is er een coronatest afsprakennummer gelanceerd door de GGD. Deze test is (lees verder)

Italië opent grenzen niet voor landen die beperking opleggen

Italië, dat op 3 juni zijn internationale grenzen zal openen, waarschuwde maandag dat het deze (lees verder)

Regels voor zittend vervoer van personen met COVID-19

Zittend vervoer kan nodig zijn voor personen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Bijvoorbeeld (lees verder)

Regels versoepeld voor taxibedrijven in Oslo en Akershus

Van de ene dag op de andere werd de kennisregel afgeschaft dat taxichauffeurs in Oslo stratenkennis moeten hebben. Tientallen jaren (lees verder)

0 reacties op “Zonneauto TU Delft ‘zeilt’ door nieuw ontwerp op wind met zonneraceauto NunaX.

Geef een reactie