Print Friendly, PDF & Email

TU Delft presenteert en test vandaag de nieuwste zonneraceauto: NunaX. De NunaX is de tiende auto gemaakt door studenten van de TU Delft, en is niet alleen kleiner, lichter en efficiënter, maar is zó gebouwd dat de wind zorgt voor extra snelheid. De studenten hopen met hun NunaX voor de achtste keer de wereldtitel binnen te slepen tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Er is ruim een jaar gewerkt aan de NunaX en nu is hij klaar. Een mijlpaal voor de teamleden, allemaal studenten van de TU Delft. De auto wordt vandaag feestelijk gepresenteerd aan familie, fans en sponsoren in De Amsterdome in Amsterdam.

Ondanks dat het team uit Delft zeven keer eerder wereldkampioen werd, is de uitdaging er niet minder om. Volgens technisch manager Bruno Martens zijn de regels rond het zonneracen in de afgelopen jaren amper veranderd. “Waar auto’s in de eerste races nog heel verschillend konden zijn, merk je dat teams bij elkaar afkijken en de auto’s steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Het komt dus meer dan ooit aan op innovatie: de slimme snufjes maken het verschil.”

Dit jaar zijn de studenten er ondertussen in geslaagd om hun nieuwe auto nog een stukje lichter, kleiner en efficiënter te maken: met 133 kg lijkt het zelfs de kleinste en lichtste auto ooit. Daarbij is een klein vleugeltje aan de auto gemaakt, dat zó is geplaatst dat de panelen op dat vleugeltje zoveel mogelijk zon pakken. Het meest verwacht het team echter van het aerodynamisch ontwerp. Ditmaal is in het ontwerp specifiek rekening gehouden met de zijwind die het team elk jaar in het zuiden van Australië heeft meegemaakt. De auto is zo gevormd dat de auto bij zijwind als het ware een duwtje in de rug krijgt. Er wordt zo niet alleen gebruik gemaakt van zonne-energie, maar ook een beetje van windenergie.

Na de eerste tests in eigen land vertrekken de teamleden met de auto in in augustus naar Australië voor de test en voorbereidingen ter plekke.

Bron foto: vattenfall.com

TU Delft
Pitane Blue