Ryanair heeft zijn winst in het tweede kwartaal met 21% zien dalen vanwege forse prijsdruk. De onderneming wijt dat aan lagere ticketprijzen en hogere brandstof- en personeelskosten. Volgens topman Michael O’Leary staan de ticketprijzen ook in het lopende kwartaal nog onder druk.

Om zijn marktaandeel te kunnen verdedigen heeft Ryanair, Europa’s grootste prijsvechter, de afgelopen maanden het mes gezet in de prijzen voor vliegtickets. Daardoor steeg weliswaar het aantal vervoerde passagiers met 11%, maar dit ging ten koste van de winst. 

Ryanair verwacht dat een bestelling voor Boeing 737 MAX-toestellen verdere vertraging oploopt. De Ierse luchtvaartmaatschappij rekende er op de eerste vijf van 58 bestelde vliegtuigen in december te krijgen, maar heeft dat nu bijgesteld tot januari. Door die vertraging verwacht de budgetluchtvaartmaatschappij volgend jaar in de zomer maar dertig nieuwe 737 MAX in gebruik te hebben. Dat scheelt Ryanair naar verwachting 5 miljoen passagiers in het komende boekjaar.

Vooral in de Britse markt, getroffen door brexit zorgen, had Ryanair het zwaar, net als in Duitsland waar Lufthansa een prijzenslag is begonnen met de recent overgenomen branchegenoot Air Berlin.

Lees ook: Problemen bij Boeing hebben grote gevolgen voor prijsvechter Ryanair

Print Friendly, PDF & Email
Lees ook  Ryanair pakt online reisbureaus aan na vluchtverwijdering