Het bezorgen van medische producten via drones neemt bijna letterlijk een steeds hogere vlucht. In mei nog kondigde het Belgische Academische ziekenhuis in Turnhout aan een proefproject om medische monsters en medicatie te vervoeren met drones.

Swiss Post begon in juli 2015 na een pilot met commerciële bezorging van laboratoriummonsters, als sneller en duurzamer alternatief voor bezorgen via auto’s aan soms afgelegen locaties in het Alpenland. Het vervoer werd uitgevoerd door dronebouwer Matternet. De drones werden gebruikt om labmateriaal zoals teststalen snel tussen ziekenhuizen te vervoeren.

Grote voordelen zijn onder meer meer milieuvriendelijkheid en meer snelheid, vooral in afgelegen gebieden en stadscentra. Toch is Swiss Post nu voorlopig gestopt met medisch vervoer via drones. De reden is de crash van een bezorgdrone vlakbij spelende kinderen. Op termijn wil de postbezorger leveranties via drones wel hervatten.

In januari kwam er ook al een drone van Swiss Post in de problemen, maar toen kon er met behulp van een parachute nog een veilige landing worden uitgevoerd. Afgelopen mei sneed de drone de lijnen van de parachute door. Het toestel crashte vlakbij spelende kleuters van een kinderdagverblijf aldus ICT&health, het officiële kennisplatform voor zorginnovatie.

Lees ook: Amsterdam onderzoekt drone-hubs, plekken waar drones kunnen opstijgen en landen

Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email