Print Friendly, PDF & Email

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat vooralsnog door met pogingen om de Nederlandse Spoorwegen financieel te laten bloeden voor het Limburgse ov-schandaal uit 2015, dat meldt de Limburger.

De mededingingswaakhond zag de rechter onlangs een streep zetten door een boete van 41 miljoen euro die aan de NS werd opgelegd, maar de ACM gaat nu in hoger beroep. De termijn om dit te doen liep donderdag af. Het hoger beroep is in eerste instantie pro forma, legt een woordvoerster uit. De ACM is namelijk nog niet klaar met het analyseren van de eerste uitspraak, en beslist in later stadium of ze de zaak ook daadwerkelijk op de spits gaat drijven.

De NS kreeg de boete in 2017 vanwege de malversaties rond de gunning van het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031. Die openbare aanbesteding, uitgevoerd door de provincie, mondde in 2015 uit in een landelijk schandaal toen bleek dat de NS op meerdere manieren over de schreef was gegaan om van concurrerende bieders Arriva en Veolia te kunnen winnen. 

Het bedrijf heeft de eigen machtspositie op het Nederlands spoor misbruikt door concurrenten tegen te werken en te laag te bieden op de Limburgse klus, oordeelde de ACM uiteindelijk. Op dat moment was NS-dochter Abellio, de aanvankelijke winnaar van de bieding, de klus overigens allang kwijtgeraakt aan concurrent Arriva.

Lees ook  ACM grijpt in: groene blaadjes vallen van de booking.com website