Print Friendly, PDF & Email

Taxichauffeurs op Schiphol moesten de afgelopen jaren heimelijk duizenden euro’s contant betalen om te mogen rijden vanaf de luchthaven. De directeur van het taxibedrijf waaraan ze betaalden, was tegelijkertijd hoofdagent in Amsterdam. Emeritus hoogleraar integriteit Hans van den Heuvel kwalificeert het taxisysteem als corrupt.

Dit blijkt uit gesprekken van NRC met meer dan zestig betrokkenen, van wie de helft chauffeur is of was op de luchthaven. Hun verhalen over corrupt taxivervoer worden ondersteund door e-mails, documenten en geluidsopnames.

Volgens het NRC is de marechaussee, belast met politietaken op Schiphol gealarmeerd op de bevindingen en reageert:

„We vinden deze signalen zorgelijk en nemen het zeer serieus. In overleg met het Openbaar Ministerie Noord-Holland bekijken we of we op basis van deze nieuwe informatie een oriënterend onderzoek kunnen starten.”

El Bouakili was hoofdagent in Amsterdam én had honderden taxi’s van TCS en SchipholTaxi rondrijden. Hij moest daarom, volgens bronnen, medio 2016 ontslag nemen. Een politieman mag geen nevenfuncties in de taxiwereld hebben.

Taxisysteem is corrupt

Op nu.nl reageert hoogleraar integriteit Hans van den Heuvel vandaag.

“Dit huidige taxisysteem is te kwalificeren als corrupt”, aldus de emeritus in de krant. “Er zijn geen duidelijke regels. Het recht van de sterkste heerst”.

Schiphol is volgens hem zelf verantwoordelijk voor een niet corrupt, sluitend en integer taxisysteem, maar hij vindt ook dat het ministerie van Financiën, dat aandeelhouder is, zou moeten ingrijpen. Chauffeurs hebben bij de politie en bij de Belastingdienst de afgelopen jaren diverse malen melding gemaakt van de contante betalingen, maar daar is niets mee gebeurd.

Lees ook: Twintig jaar na liberalisering werkt taximarkt nog niet

KLM