Print Friendly, PDF & Email

München is de stad bij uitstek waar altijd iets te beleven valt. Het is wellicht bij velen onder ons bekend van het Oktoberfest maar veel zakenlui kennen de stad ook van de vele congressen die er plaats vinden.

Openbaar vervoer is in deze stad is geen enkel probleem maar ook de taxi is een absolute aanrader. Voor ongeveer 75,- EUR is het vervoer vanuit de luchthaven tot aan het hotel in de oude binnenstad prima geregeld. Pendelen tussen de Mariënplatz en de Theresienwiese (kort “Wiesn” genaamd ) kan voor ongeveer 13,- Euro. Voor dat geld sta je dan ook bij de hoofdingang van het Oktoberfest terrein.

In München rijden ongeveer 3600 taxi’s rond. Tijdens een van de vele ritjes is het voor ons de uitgelezen kans om op onderzoek te gaan en de chauffeur te ondervragen over zijn dagelijkse broodwinning.

“München is een bruisende stad waar iedere taxichauffeur goed zijn brood kan verdienen. Er is altijd iets te doen en vanuit de luchthaven naar de congreshallen is het een doorlopende vraag naar taxi’s”, aldus onze taxichauffeur Thomas.

Doe mij maar de oude vertrouwde diesel.

Veel auto’s rijden dag en nacht. Alleen de wagens van de zelfstandige ondernemers staan nu en dan verplicht stil. Overwegend kan men stellen dat het dag en nacht doorgaat. 

Elektrisch vervoer in München is minimaal aanwezig. Veel te kleine actieradius zegt Thomas lachend. Op de vraag wanneer zijn Mercedes elektrisch wordt zegt hij dat Mercedes al jaren belooft dat er iets komt, maar alles is onbetaalbaar voor de taxibedrijven. 

“Uber is hier ook aanwezig maar die hebben ondertussen de naam dat ze de vaste klanten buitensporig veel vragen voor een ritje naar de luchthaven. Soms wel tot 120,- Euro per rit. Wanneer je bij hen nieuwe klant bent kost diezelfde rit slecht 40,- Euro. kwestie van klanten lokken, maar naarmate je meer gebruik maakt van Uber ga je steeds meer betalen”, verteld Thomas bij het afrekenen van onze taxi-rit.

Blij dat het Oktoberfest weer voorbij is

Lees ook  Melanie van der Horst: "een derde is taxi, en dat is wel heel veel"

Stephan is iets minder enthousiast over de afgelopen weken en is blij dat de feestweken weer voorbij zijn en München weer kan leven van toeristen en zakenlui.

De feesten zijn slecht voor het echte toerisme waar wij van leven. Hotelkamers zijn twee tot drie maal duurder dan normaal en restaurants hebben speciale duurdere prijslijsten binnen de Oktoberfest periode. Dat is zeer slecht voor het echte toerisme. De afgelopen weken hebben wij alleen maar dronken festivalbezoekers vervoerd en was de gemiddelde ritprijs beneden de 15,- Eur. Alles in München was opeens veel duurder tijdens deze weken, behalve de taxiprijzen, aan de meter is niets gewijzigd.”

Lees ook: Vervoer naar Oktoberfest München 2019

Theresienwiese in München
Taxi in München