Print Friendly, PDF & Email

Per 1 november aanstaande wordt op voordracht van de Raad van Toezicht Alexander Pechtold, die ondertussen door de Minister werd benoemd, Algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Volgens een schrijven aan de Tweede Kamer van de Minister is het CBR een organisatie die zich in zwaar weer bevindt en staat voor een grote opgave om de prestatie als publieke dienstverlener zo snel als mogelijk te verbeteren.

“De heer Alexander Pechtold zal vanuit zijn langdurige politieke ervaring goed in staat zijn om met alle stakeholders een constructieve dialoog aan te gaan en rust te brengen in de organisatie, wat nodig is om het CBR door deze fase heen te leiden”, aldus Minister C. van Nieuwenhuizen Wijbenga. “In collegiaal bestuur met de directeur Bedrijfsvoering de heer Jan Jurgen Huizing, die ruimschoots ervaring heeft bij uitvoeringsorganisaties, de inzet van de heer Pier Eringa en de Raad van Toezicht verwacht ik dat de heer Alexander Pechtold een uitstekende bijdrage kan leveren aan het verder op orde brengen en doorontwikkelen van het CBR.”

Maanden wachten op verlenging na een herkeuring.

Op aandringen van verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen zegt het CBR ervoor te zorgen dat op korte termijn het aantal experts kan worden uitgebreid, dat er efficiënter zal worden gewerkt en dat ook op de lange termijn alles in orde is.

Het CBR noemt deze mensen ‘medisch adviseurs’. Zij kunnen beslissen of burgers medisch gezien nog geschikt zijn te rijden. De problemen die burgers ondervinden bij het CBR komen vooral doordat het niet lukt de gezondheidsverklaringen op tijd te beoordelen.

Het CBR krijgt steeds meer schadeclaims van ouderen die al maanden zitten te wachten omdat hun rijbewijs niet wordt verlengd. Ondertussen maken de wachtenden extra kosten voor hun vervoer.

Alexander Pechtold was een Nederlandse politicus voor Democraten 66. Van 2006 tot 2018 was hij namens die partij fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Eerder was hij onder meer minister in het kabinet Balkenende II en burgemeester van Wageningen.

Lees ook: Verlenging rijbewijs van 75-plussers mogelijk

Alexander Pechtold