Luchtvaartmaatschappij IAG eigenaar van British Airways en Iberia, neemt voor €1 mrd de Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa van het Spaanse Globalia over. Dat zijn de twee partijen overeengekomen, zo heeft de Britse-Spaanse moedermaatschappij maandag bekendgemaakt.

Het concern krijgt door de overname zowel Iberia als Vueling, Level en Air Europa in handen. Of de EU dit toe laat is nog maar de vraag, IAG zou dan bijna de gehele Spaanse markt in handen hebben. Met de overname hoopt IAG de positie van Madrid als Europese knooppunt te versterken ten opzichte van onder meer belangrijke Europese luchthavens als Frankfurt, Parijs Charles de Gaulle en Schiphol Amsterdam.

“De overname van Air Europa voegt een nieuwe concurrerende, kosteneffectieve luchtvaartmaatschappij toe aan IAG.”, aldus ceo Willie Walsh van IAG in een toelichting

Air France-KLM daarentegen heeft bezorgd gereageerd op het voornemen van International Airlines Group (IAG) om haar partnermaatschappij Air Europa over te nemen. De luchtvaartgroep waarschuwt dat de deal een grote invloed heeft op de concurrentie op met name het vliegverkeer tussen Europa en Latijns-Amerika, en dringt aan op onderzoek.

Momenteel is de overgenomen luchtvaartmaatschappij nog lid van SkyTeam, het samenwerkingsverband van luchtvaartmaatschappijen waar ook KLM en Air France lid van zijn. Nu het Spaanse bedrijf in handen komt van Air France-KLM-concurrent IAG, lijkt het logisch dat de luchtvaartmaatschappij SkyTeam zal verlaten.

Lees ook: Coöperatie DELA neemt noodlijdende Yarden over

Print Friendly, PDF & Email