Van de ene dag op de andere werd de kennisregel afgeschaft dat taxichauffeurs in Oslo stratenkennis moeten hebben. Tientallen jaren moesten taxichauffeurs slagen voor een test die hun bijna-encyclopedische kennis van de straten en routes van de stad aantoont. De test voor chauffeurs in het Noors genaamd kjentmannsprøve, is vergelijkbaar met de kennistest van taxichauffeurs in Londen.

In totaal zijn 13 verschillende taxibedrijven actief in Oslo en Akershus. In Oslo en Akershus was er slechts één neutrale entiteit, Taxiskolen, die de kennistest organiseerde, maar dat bedrijf ging in september failliet. Omdat er nu geen goedgekeurd testcentrum meer is werden de regels aangepast zodat er geen noodzaak meer is voor een vervangend bedrijf om de chauffeurs te testen.

Het ministerie beweert in een nieuw wetsvoorstel dat technologische vooruitgang met satellietnavigatie de test van de bestuurder minder belangrijk maakt. Toch zegt de eigenaar van een taxibedrijf dat zijn bedrijf een eigen test voor kennis van wegen voor werknemers zou introduceren.

“In haar gretigheid om de taxi-industrie te ontmantelen, besloot de regeringsmeerderheid in het parlement dit voorjaar om de (kennis) test te schrappen, maar we hadden verwacht dat deze verandering pas op 1 juli van volgend jaar zou plaatsvinden, toen de wijzigingen in de Professional Transport Act (yrkestransportloven) van kracht worden”, voegde Jarle Kanaris, eigenaar van het bedrijf Bytaxi, er aan toe.

Lees ook: Taxi in Gardermoen, gebruik de zelfbedieningskiosken

Veelgebruikt vervoermiddel in Oslo
Operahuis Oslo
Print Friendly, PDF & Email
Lees ook  De nieuwe Uber app, eenvoudiger en persoonlijker voor klanten