Print Friendly, PDF & Email

Op de voorlaatste dag van het autosalon te Brussel voert Extinction Rebellion actie tegen wat zij noemen het “Leugensalon”. Wij zijn gewone mensen, uit alle hoeken van het land en van alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. De activisten kunnen kiezen uit verschillende acties, van laagdrempelige, zoals flyers uitdelen, naar meer gevorderde, zoals het zichzelf vastlijmen aan auto’s.

greenwashing van de auto-industrie

Extinction Rebellion deed eerder een oproep aan iedereen om deel te nemen aan een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid die plaatsvindt in Brussel. De actiegroep wil in kleine groepjes infiltreren met honderden rebellen op het autosalon. Op verschillende momenten en verschillende plaatsen, zowel binnen als buiten de tentoonstellingsgebouwen, voeren ze een zwerm kleine verstorende acties uit.

De beveiliging loopt dan alle kanten op en is niet in staat om alles onder controle te houden. Een kat- en muisspel tussen glimmende auto’s en 70.000 bezoeker.

Elke groep rebellen handelt autonoom. Er is keuze uit een vooraf voorzien menu met verschillende acties. Elke groep bereidt zichzelf voor op de eigen keuze van actie, voert die uit zoals ze dat het beste kan, volgens een eigen dynamiek, met eigen wensen, maar alle groepen dragen bij tot één collectief verhaal:

“We zijn hier om de waarheid over de auto-industrie te vertellen, om de leugens te ontkrachten die deze het publiek blijft vertellen om zo haar belangen te beschermen en haar winst te vergroten. Het autosalon is het belangrijkste propagandamiddel van de industrie, de beste plaats en tijd om leugens aan de klanten te verkopen over de werkelijke ecologische impact van individuele automobiliteit. Wij zijn hier om dit bedrieglijke beeld te corrigeren en de greenwashing te verstoren.”

Extinction Rebellion wil vermijden dat het uit de hand loopt, zoals bij een actie in Brussel in oktober waar de politie actievoerders oppakte.

“Wij hebben nu observatoren die gaan toezien op het gedrag van de politie. En wij rekenen op de andere bezoekers als onze beschermers. Ik denk niet dat de organisatoren graag geweld zien op het salon zelf.”

Lees ook: Greenpeace Protestival weekend op Schiphol Plaza

Lees ook  Europa: VVD waarschuwt voor spionagegevaar in Chinese auto's
Red Rebel