Klimmers van Greenpeace hingen een spandoek op naast de verkeerstoren van Schiphol. Uitkijken voor wie moet vliegen vanaf Schiphol. Er wordt gedemonstreerd op meerdere plekken. Er staat een 24-uurs massa-actie gepland in Schiphol Plaza. Deze gaat net als de vervuiling en overlast van Schiphol dag en nacht door.

De Marechaussee was aanwezig voor het handhaven van de openbare orde en voor het bewaken van de luchthavenprocessen. Voor de deur van Schiphol Plaza stond een podium en daar zijn optredens van onder andere Brownie Dutch, Magic Tom & Yuri, Annabel Laura en Antillectuel. Protestival bestaat uit meerdere onderdelen. 

Arrestaties

Er werden zaterdag meer dan 25 actievoerders gearresteerd. Zij verlieten de Maxima Kazerne in Badhoevedorp. De honderden andere actievoerders zijn vanaf Schiphol Plaza allemaal met bussen afgevoerd naar locaties ver buiten Schiphol waaronder Krommenie, Santpoort, Uitgeest en Zaandam. 

“Onder de mensen die gearresteerd zijn, zijn jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst en omwonenden van Schiphol die nachten wakker liggen van het lawaai en zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen.”, aldus Dewi Zloch van Greenpeace. 

De actievoerders hebben zich zaterdag bijna zeven uur in het hart van de grote vervuiler Schiphol laten horen. De reactie van de burgemeester vindt Greenpeace buiten alle proporties. “Het recht op protest is een groot goed. Dit geldt ook op een luchthaven. Dat de burgemeester dit niet heeft gerespecteerd, roept bij ons grote zorgen op over de ruimte die er is in onze democratie om misstanden aan de kaak te kunnen stellen.” 

Gemeente Haarlemmermeer ligt dwars

Lees ook  Harbers stelt beperking vliegbewegingen Schiphol uit te midden van bezwaren

De gemeente Haarlemmermeer wilde niet dat er binnen gedemonstreerd wordt in de openbare ruimte van Schiphol Plaza. Greenpeace zette de actie toch door.

“Daarom vragen we in het hart van de vervuiling aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. De luchtvaart kan de dans niet blijven ontspringen,” zegt Dewi Zloch van Greenpeace. 

Aan de 24-uurs massa-actie binnen doen getrainde actievoerders mee en zijn van plan om tot en met zondag te blijven.

“Wij beroepen ons op ons recht op vreedzaam protest. Bovendien is het niet ons doel om reizigers te hinderen. Daarom vragen we in het hart van de vervuiling aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. De luchtvaart kan de dans niet blijven ontspringen.”

Vreedzame massa-actie

Op zaterdag 14 december start de vreedzame Greenpeace 24-uurs actie binnen in Schiphol Plaza. Getrainde actievoerders gaan in het hart van de vervuiler hun podium pakken om daarvan Schiphol een klimaatplan te vragen. Het doel van deze vreedzame massa-actie is niet om reizigers te hinderen. Desondanks wil de burgemeester van Haarlemmermeer niet dat wij binnen demonstreren.

Ondersteunende manifestatie

Zaterdag om 13:00 uur start de ondersteunende Greenpeace manifestatie buiten, voor de deur van Schiphol Plaza. Het officiële adres is Jan Dellaertplein. Deze manifestatie is voor alle leeftijden en bezoekers. Op zaterdag wordt Protestival geopend door The Brass Rave Unit. 

Presentatie is in handen van Aren van Muijen en er zijn optredens van: Brownie Dutch, Magic Tom & Yuri, Annabel Laura en Antillectuel. Het podiumprogramma staat vast, onder voorbehoud van last-minute wijzigingen. Zondag is er ook een ondersteunende manifestatie die begint om 12:00. Presentatie is deze dag in handen van Froukje Jansen. Protestival wordt op zondag omstreeks 14:00 afgesloten.

Lees ook  Harbers stelt beperking vliegbewegingen Schiphol uit te midden van bezwaren

FOTO: Marten van Dijl / Greenpeace

Lees ook: Handhaving milieunormen Schiphol naar Tweede Kamer

Een actievoerder wordt door de autoriteiten weggehaald uit Schiphol Plaza.
Print Friendly, PDF & Email