In 2019 werden in Gent 3.354 extra fietsparkeerplaatsen geplaatst. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met hoeveel er in 2018 bijkwamen. Er werden in 2019 ook meer weesfietsen opgehaald (4.298 exemplaren) en meer tijdelijke fietsenstallingen geplaatst (52.456) dan het jaar daarvoor.

Fietsenstalling op 100 meter van elke woning

In 2019 plaatste De Fietsambassade 3.354 nieuwe fietsparkeerplaatsen in Gent. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal gecreëerde plaatsen in 2018. Om fietsen te promoten als vervoersmiddel en tegemoet te komen aan het steeds groeiende aantal fietsers, zet de Stad Gent zich in om op 100 meter van elke woning fietsenstallingen te voorzien. 

Er zijn voornamelijk nieuwe fietsparkeerplaatsen gerealiseerd in het Sint-Elisabethbegijnhof, de studentenbuurt, Muide-Meulestede en het historisch centrum. In 2019 plaatste De Fietsambassade ook 52.456 tijdelijke fietsparkeerplaatsen. Dat is een stijging van 50% ten opzichte van het jaar voordien.

Meer weesfietsen

Om ervoor te zorgen dat de Gentse fietsenstallingen optimaal benut kunnen worden, heeft De Fietsambassade in 2019 in totaal 4.298 weesfietsen opgehaald. Platte banden, stof op het zadel of verroeste kettingen zijn tekenen dat een fiets al een tijdje niet meer wordt gebruikt. De Fietsambassade labelt deze fietsen en verwittigt zo de eigenaars dat hun fiets kan worden weggenomen. Heeft de fiets na 3 weken nog altijd het label? Dan wordt hij naar het fietsendepot van De Fietsambassade gebracht in de Maaltebruggestraat 191. De eigenaar kan de fiets daar gratis ophalen.

De Fietsambassade Gent is opgericht door de Stad Gent en de Gentse hogeronderwijsinstellingen: Artevelde Hogeschool, Hogeschool Gent, LUCA School of Arts, KU Leuven, Odisee Hogeschool en Universiteit Gent.

Innovatieve testprojecten

De Stad Gent wil dat het steeds stijgend aantal fietsers zijn fiets veilig en comfortabel kan parkeren. De Fietsambassade zet zich ook de komende jaren in om voldoende en kwaliteitsvolle fietsparkeerplaatsen te voorzien. Dat gebeurt samen met het Mobiliteitsbedrijf en andere stadsdiensten. Er worden ook een aantal innovatieve testprojecten uitgewerkt rond fietsparkeren om de ambities van de Stad Gent als fietsstad mee te helpen realiseren.

Lees ook: Modernisering fietsenstalling Amsterdamse Noord-Zuidlijn

Typische Gentse fietsenparkeerplaats
Print Friendly, PDF & Email