Print Friendly, PDF & Email

Voor het uitbaten van een taxidienst of dienst voor ceremonievervoer heeft men een vergunning voor individueel bezoldigd personenvervoer nodig van de stad of de gemeente waar men gevestigd is. De toelating is voor 5 jaar geldig, in heel Vlaanderen, maar dus niet in Brussel.

Vanaf 1 januari 2020 geldt een nieuwe vergunning voor het uitbaten van diensten voor individueel bezoldigd personenvervoer. Voor bestaande taxi- en VVB-exploitanten met een vergunning afgeleverd voor 31 december 2019 geldt een overgangsbepaling waarbij de lopende toelatingen kunnen aflopen zoals voorzien. Dat betekent dat alle regels, mogelijkheden en beperkingen van die toelating van toepassing blijven. 

Vergunningen vanaf 1 januari 2020 vallen meteen onder nieuwe voorwaarden, en moeten bv. bewijs van Nederlandse taalkennis aanleveren. De bestuurderspas daarentegen geldt voor bestuurders en niet voor exploitanten, en is vanaf 1 juli 2020 wel verplicht voor alle bestuurders, ongeacht het type toelating van de exploitant waarvoor ze rijden.

mobiliteitscentrale nog niet operationeel

De taxivergunning is een unieke vergunning voor verschillende exploitatievormen. Afhankelijk van het type vervoer dat men wil uitvoeren, gelden specifieke voorwaarden. Met een toelating voor straattaxi mag men in heel Vlaanderen uw taxidienst uitbaten. De vergunning is niet beperkt tot exploitatie in (of vanuit) de gemeente waar zij aangevraagd werd.

Wanneer men een standplaatstaxi wil uitbaten, vraagt men, naast de vergunning, een aparte machtiging aan bij de gemeente waar de standplaatsen liggen van waaruit men de taxidienst wil exploiteren.

Voor vervoer in het kader van een ceremonie (trouw, doop, begrafenis …) stelt men bijkomend bij de vergunning een schriftelijke overeenkomst met de klant op.

Lees ook  BCT: Ondernemers roepen op tot flexibeler beleid bij invoering CDT

Openbaar-vervoertaxi’s kunnen in de toekomst geboekt worden via de Mobiliteitscentrale (nog niet operationeel). De tarieven voor de openbaar-vervoertaxi’s worden bepaald binnen de vervoerregio

Lees ook: Nieuwe vergunning voor taxidiensten in Vlaanderen