Print Friendly, PDF & Email

De autonoom rijdende Mission-bus, die als onderdeel van het Nederlands-Duitse Interreg-project Interregional Automated Transport (I-AT) ontwikkeld is, wordt de komende weken uitgebreid getest op het Aldenhoven Testing Center van de Universiteit van Aken. In I-AT werken 21 partners uit MKB, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, grote ondernemingen, openbaar vervoerbeheerders en -bedrijven en overheidsinstellingen uit het Nederlands-Duitse grensgebied samen.

De ‘Mission’ is een elektrische shuttlebus, die plaats biedt aan 12 passagiers. Het voertuig kan met behulp van GPS, camera’s, lidar en andere meetsystemen op vaste routes autonoom rijden, maar indien gewenst kan de bus op de openbare weg ook gewoon door een chauffeur bestuurd worden. De Mission is de eerste automatische shuttlebus die uitgerust is met een ‘dual mode besturing’. De verwachting is namelijk dat er de komende jaren bij automatisch rijden in gemengd verkeer nog een bestuurder in het voertuig aanwezig zal moeten zijn.

De Mission-bus werd ontwikkeld door partners van het I-AT Project in het voor de voertuigontwikkeling verantwoordelijke werkpakket. De Mission is de opvolger van de WEpods, twee zelfrijdende shuttles, die de afgelopen jaren in diverse pilotprojecten in Nederland (o.m. Food Valley in Ede en Wageningen) en Duitsland gereden hebben. De Mission-bus is gebouwd door Urban Mobility Systems BV in Oss. De basis van de bus wordt gevormd door het onderstel van een Fiat Ducato, waarop UMS een lichte carrosserie van polyester sandwichpanelen heeft gebouwd. De bus heeft een elektrische aandrijving met een accupakket.

De Mission is een echte ‘Dual mode bus’. Dat wil zeggen dat het voertuig op vaste, vooraf gedefinieerde routes autonoom kan rijden, maar op de openbare weg ook op de traditionele manier door een chauffeur kan worden bestuurd. Daardoor biedt de bus – vergeleken met andere zelfrijdende shuttles – veel meer flexibiliteit en een betere inzetbaarheid voor diverse toepassingen. De bus heeft een kenteken en mag dus handbestuurd door een chauffeur gewoon op de openbaar weg rijden. Om autonoom te kunnen rijden zijn er uiteraard speciale vergunningen voor specifieke routes noodzakelijk en moet de bus nog een aantal keuringen en tests ondergaan.

Voor het autonoom rijden is de bus door de firma Jonker Makis Robotics uitgerust met sensorsystemen en computertechnologie. De bus beschikt over een GNSS-systeem voor positiebepaling met behulp van geavanceerde satellietpeilingen in combinatie met de berekening van wielomwentelingen, stuurhoek en een versnellingsmeter. Ook worden camera’s gebruikt waarmee de bus belijningen op de weg kan volgen. Verder is de bus uitgerust met Lidar- en radarsystemen om objecten rond de bus waar te nemen en daarop te kunnen reageren. Met behulp van deze systemen moet de bus uiteindelijk met een snelheid van dertig kilometer per uur autonoom over de weg kunnen rijden.

Medio maart worden overheden, OV-bedrijven, fleetowners en R&D-bedrijven uitgenodigd om demonstraties van de Mission bij te wonen, zodat ze zich een indruk van het nieuwe dual mode voertuigconcept kunnen vormen.

De presentatie van de Mission is de laatste fase van I-AT Project, dat in juni wordt afgerond. Na afsluiting van project zullen de technologie en de kennis die in het I-AT project zijn opgebouwd, ter beschikking worden gesteld aan niet-commerciële bedrijven en organisaties die in de technologie voor autonoom rijden geïnteresseerd zijn.

Lees ook: Tesla met autopilot volgend jaar volledig autonoom

Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine