Een tijdelijke ‘lockdown’ behoort volgens Premier Rutte op termijn tot de mogelijkheden. Rutte houdt de mogelijkheid open om tijdelijk het openbare leven in Nederland zo goed als stil te leggen in de strijd tegen het coronavirus. Omdat de zorgcapaciteit in ons land nog voldoende is, is zo’n lockdown-maatregel nu niet aan de orde. 

Experts zeggen dat het Nederlands coronabeleid goed is. Een lockdown zou nu onzin zijn. Mocht het zorgsysteem overbelast raken, dan is het ook in Nederland ’denkbaar’ dat er meer winkels dichtgaan en niemand meer zonder goede reden de straat op mag.

Net over de grens moet iedereen zoveel mogelijk thuisblijven. Dat heeft de federale regering aangekondigd na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. België volgt daarbij het voorbeeld van Italië, Spanje en Frankrijk, die eerder al helemaal op slot gingen.

iedereen moet dus zoveel mogelijk thuisblijven

Enkel noodzakelijke verplaatsingen (werk, eten kopen, dokter of apotheek) zijn nog toegelaten bij onze zuiderburen. De maatregelen gaan in vanaf vanmiddag en gelden al zeker tot en met 5 april. Lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan. Het is wel belangrijk om een redelijke afstand te behouden.

Voedingswinkels blijven gewoon open. Hamsteren is dus niet nodig. Bij supermarkten wordt de toegang wel beperkt tot 1 persoon per 10 vierkante meter, een klant mag ook maximaal 30 minuten in de winkel blijven.

wat te doen in Nederland bij ‘lockdown’?

Zorg als ondernemer dat je goed voorbereid bent zodat iedereen zoveel mogelijk van huis uit kan werken. Vandaag een extra notebook bestellen of ophalen kan ervoor zorgen dat je morgen alles goed kunt organiseren wanneer een ‘lockdown’ een feit mocht worden. 

Verwittig vooraf de klanten van het genomen besluit dat medewerkers van huis uit werken en dit kan leiden tot een eventueel verminderde dienstverlening. We moeten er met z’n allen het beste van maken en daar is begrip voor in de maatschappij waar iedereen elkaar harder nodig heeft dan we denken. Blijven communiceren en vooral contact houden met je medewerkers, en dat kan evengoed via een ‘digitale meeting’.

Bedrijven die de regels niet kunnen garanderen bij een ‘lockdown’, moeten sluiten. Als bedrijven de regels aan hun laars lappen, riskeren ze zware boetes of zelfs een sluiting vanuit de overheid of gemeente.

Lees ook: Reis alleen naar het buitenland indien noodzakelijk

Lege winkelcentra
Print Friendly, PDF & Email