De eerder aangekondigde demonstratie van taxichauffeurs op het Malieveld is verboden. Een groot aantal taxichauffeurs die ook aanspraak wil maken op de compensatieregeling die bedoeld is voor ondernemers die gedupeerd zijn door de coronacrisis, riep via de sociale media op om dinsdag te verzamelen op het Malieveld. 

De demonstratie was niet officieel aangemeld en op sociale media en via WhatsApp aangekondigd maar het signaal werd versterkt door de lokale stadsomroep AT5.

“Het is onverantwoord om met grote groepen bij elkaar te komen in een tijd waarin iedere Nederlander wordt opgeroepen thuis te blijven. Het is een bedreiging voor de volksgezondheid en daarom zal ik het niet toestaan.”, aldus Waarnemend burgemeester Remkes in een verklaring.

In een verklaring op Radio 1 liet KNV-voorzitter Bertho Eckhardt weten dat deze demonstratie niet door het KNV was uitgeroepen maar spontaan vanuit de Amsterdamse opstapmarkt werd voorbereid. Ook vanuit onze redactie werd een signaal gegeven dat demonstreren op het Malieveld op geen begrip kan rekenen bij de bevolking in deze moeilijke tijden. De sector zit nu immers niet te wachten op dergelijke acties wat haar imago betreft.

“Wij hebben begrip voor alle partijen en voeren op dit ogenblik gesprekken met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het spreekt voor zich dat er snel duidelijkheid moet zijn, liefst nog vandaag, aldus Eckhardt in het radioprogramma Een Vandaag vanmiddag.

Bertho Eckhardt is met recht boos

Afgelopen vrijdag heeft minister van Nieuwenhuizen reizigers geadviseerd alleen een taxi te nemen als daartoe een absolute noodzaak is. En tot overmaat van ramp komen ondernemers in het taxi- en touringcarvervoer nog niet in aanmerking voor de TOGS-regeling. 

Lees ook  Politie op zoek naar taxichauffeur die leven redde

Deze regeling (een tegemoetkoming van 4.000 euro netto voor vaste lasten) werd vorige week door het kabinet ingesteld. Voor personeelskosten werd de NOW-regeling ingesteld. Na kritiek van retailondernemers heeft het kabinet de TOGS-regeling enigszins verruimd, maar personenvervoerders staan nog steeds met lege handen. Op vragen over het taxivervoer, onder andere gesteld in het tv-programma WNL op Zondag, antwoordde staatssecretaris Mona Keijzer: ‘Daar kijken we naar.’

“Onbegrijpelijk’, aldus KNV-voorzitter Bertho Eckhardt. ‘Afgelopen vrijdag heeft minister van Nieuwenhuizen reizigers geadviseerd alleen een taxi te nemen als daartoe een absolute noodzaak is. Denk aan eerste levensbehoefte, medische noodzaak of vanwege een vitaal beroep. Dat zit dicht tegen een verbod aan en leidt er in ieder geval toe dat taxibedrijven in de consumentenmarkt te maken krijgen met een omzetverlies oplopend tot wel 100%.”

Lees ook: “Onbegrijpelijk”, aldus KNV voorzitter Bertho Eckhardt

Bertho Eckhardt - voorzitter KNV en Busvervoer Nederland
Print Friendly, PDF & Email