Sinds ruim een jaar hebben Elly en Gerard Bos in het noorden van Portugal een bed & breakfast. In Villa Branca Barreiros werd vorig jaar na een grondige verbouwing, en grote investeringen, vijf luxe kamers en een suite klaar gemaakt om de gasten te verwelkomen. Wat in 2020 een pracht van een nieuw seizoen moest worden kwam abrupt tot stilstand door het coronavirus.

een half seizoen voor Villa Branca Barreiros

Hoewel vorig jaar maar op een half seizoen kon worden gerekend, is Villa Branca Barreiros het hele jaar open en ontvingen zij in 2019 gasten vanuit de hele wereld: uiteraard Nederland en België, maar ook Duitsland, Frankrijk, Engeland, Polen, Zwitserland, Finland, Italië en Spanje. En wat denkt u van Japan, de Verenigde Staten, Canada en Brazilië? 

Dat is een gevolg van het toegenomen toerisme en daarmee één van de belangrijkste inkomstenbronnen van buitenlandse valuta voor Portugal. Braga, de derde stad van het land, was in 2019 runner-up voor de “meest interessante city-trip van Europa”! Het vierlanden-voetbaltoernooi bracht extra internationale publiciteit. 

uitstekend en relatief goedkoop

En de basis voor een trip naar Portugal is uitstekend. Verblijf is relatief goedkoop, zeker buiten de grote steden. Vriendelijke, hulpvaardige mensen, goed eten en drinken, prachtige afwisselende natuur en vergezichten, schitterende golfbanen. Een kustlijn met uitgestrekte stranden aan de Atlantische Oceaan van ruim 900 kilometer. Prachtige wijngaarden, bergen en vele rivieren. Maar wat zal 2020 worden?

Heel de wereld, uitgezonderd enkele geïsoleerde eilanden, wordt geplaagd door het Corona-virus. De gevolgen voor mensen, bedrijven en bedrijvigheid zijn enorm. Zorg om geïnfecteerde mensen en de personen in hun directe omgeving zijn toonaangevend in de media. De landelijke en gemeentelijke overheden grijpen streng in: streng tot zeer streng. 

Wellicht denkt u dat weten we wel, maar dit is niet een beschrijving van de Nederlandse, maar van de Portugese situatie. Portugezen en andere inwoners worden zwaar getroffen. En het land zit op slot. Spanje, het enige aangrenzende buurland sloot haar grenzen: je kunt Portugal over land niet in of uit. Porto en Lissabon, belangrijke havensteden, staan geen cruiseschepen meer toe: internationaal ferry-verkeer over zee is stilgelegd. 

Vliegen? Hou maar op. Dus taxi’s staan stil. Shuttlebussen staan stil. Het treinverkeer, dat inhoudelijk goed, maar zeer beperkt is, ligt op haar gat. Steden als Lissabon, Porto, Braga, Guimerães, trekkers van internationale bezoekers, lijken uitgestorven en weer eigendom van de Portugezen. Niks geen rolkoffertjes meer. En veel boekingsagenda’s blijven vooralsnog leeg: geen business, geen omzet, geen inkomen. Niet voor individuele personen, maar ook voor bedrijven en de overheid. Een economische crisis dreigt opnieuw, na 2010.

de economie staat onder druk

Beschermende maatregelen zijn er velerlei voor verzorgenden en ook het straatbeeld vult zich met gemaskerde en gehandschoende mensen. Het is stil op straat. Mensen staan ver van elkaar af. Begroetingen met handen schudden, laat staan een omhelzing met kussen, zijn vervangen door een op afstand uitgesproken groet en een vraag naar de gezondheid. Evenementen zijn afgelast. 

Openbaar vervoer is geminimaliseerd. Scholen gesloten. Restaurants, cafés en hotels, inclusief de bed and breakfasts, zijn gedwongen gesloten. Mensen werken thuis. Bedrijvigheid neemt in een schrikbarende vorm af: de economie staat onder druk. Bedrijven vrezen voor hun voortbestaan, als deze situatie voort blijft duren. Ontslagen en faillissementen worden al geregistreerd.

het gevecht tegen Corona

Ook in Portugal lijkt het gevecht tegen Corona zich te keren: van verliezers worden we winnaars. De verwachting is dat er uiterlijk in juli weer meer ruimte gegeven kan worden. Daarmee komt het binnenlandse economische verkeer wel weer op gang en kan de schade hopelijk worden terugverdiend, maar komen de Portugezen ook weer naar de bed and breakfasts of likken zij hun financiële wonden? 

En de toegang tot Portugal over land, zee en lucht? Wat zullen de internationale geldstromen gaan doen? Komen de toeristen nog dit jaar en in welke aantallen? 

Elly & Gerard houden de moed erin en verwachten dat er gasten zullen komen om te genieten van hun mooie B&B en tuin. Vandaag, as we speak, wordt een begin met het zwembad gemaakt, zodat het water is opgewarmd als de toeristen weer komen. Natuurlijk zwemmen ze er zelf ook in, maar het zou fijn zijn als dat bijvoorbeeld samen met U zou zijn.

Anticiamento! Vriendelijke groet!

Villa Branca Barreiros
Avenida nossa Senhora das Angústias 208
4720-012 Barreiros

+31(0)641235145
+35 196 7761 533

Barreiros - Montelavar - Portugal
Ontbijt Villa Branca Barreiros
Wijngaard Solar de Boucas
Print Friendly, PDF & Email