Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

In Oostenrijk mogen hotels en andere gastenverblijven vanaf 29 mei weer open. Ook het Oostenrijkse skidorp Ischgl, wat voorheen vaak het Ibiza van de Alpen werd genoemd, is weer open. Maar de grote vraag is nog steeds wie verantwoordelijk is voor de wijdverbreide verspreiding van het coronavirus in Ischgl. 

Inmiddels heeft de Oostenrijkse politie een uitgebreid rapport gepubliceerd maar een antwoord op de vraag is nog in behandeling. Ondertussen werd een tussentijds verslag ingediend over het onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus in het skigebied Ischgl. Het ongeveer 1.000 pagina’s tellende rapport is “zeer gedetailleerd en uitgebreid“, zei de woordvoerder van de aanklager van Innsbruck, Hansjörg Mayr. 

Na beoordeling van de dossiers wordt beslist of er een redelijk vermoeden is. Sinds eind maart onderzoekt het parket het vermoedelijke risico op infectieziekten. Wintersport was de superverspreider van het coronaviris. Honderden Nederlanders trekken allemaal jaar op jaar naar de Tiroolse bergen in Ischgl. En dat is niet verwonderlijk, want in het Paznaundal worden alle vakantiewensen vervuld.

drankspel met pingpongballen

Een barman in de Après-skibar Kitzloch zou wel eens een verspreider kunnen zijn, die tientallen, zo niet honderden Europese wintersporters heeft besmet met het nieuwe coronavirus. Daarom was er forse kritiek op Oostenrijk en de autoriteiten in Tirol. Er zou veel te lang zijn getreuzeld om de skigebieden te sluiten voor het publiek.

In Ischgl zijn grote aantallen wintersporters afkomstig uit landen uit Duitsland, Noorwegen en Denemarken  besmet geraakt. Gedupeerden hebben inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen Tirol. Zij vinden dat de Oostenrijkse deelstaat te lang heeft gewacht met maatregelen nadat duidelijk werd dat er een corona-uitbraak was in het skigebied rond Ischgl.

Consumentenorganisatie VSV zegt dat skiresorts in Tirol ondanks de risico’s open zijn gehouden. Dat betekent volgens de groep dat vakantiegangers die daar besmet raakten, mogelijk recht hebben op een schadevergoeding.

Lees ook: Op weg naar Oostenrijk met het familiebedrijf Almei Tours

Ischgl centrum
Après Ski Ischgl