[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA meldt gisteren dat overheden tot nu toe wereldwijd ongeveer 123 miljard dollar (112 miljard euro) aan staatssteun hebben toegezegd aan luchtvaartmaatschappijen. Dit om een groot aantal faillissementen te voorkomen. Van de 123 miljard dollar bestaat 56 miljard dollar uit belangen die overheden hebben genomen in diversen luchtvaartmaatschappijen en 67 miljard dollar (in de vorm van leningen, lening garanties, uitgestelde betalingen, enz.) moet door de luchtvaartmaatschappijen terugbetaald worden aan de overheid.

“Staatssteun helpt de sector te overleven. De volgende uitdaging is om te voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen het begeven onder de schuldenlast die deze hulp creëert”, stelt IATA topman Alexandre de Juniac.

Door de coronacrisis verkeren de luchtvaartmaatschappijen in zwaar weer, de vloot staat bij de meeste maatschappijen stil aan de grond. Door de reisbeperkingen wereldwijd zijn vluchten amper mogelijk. Dit brengt enorme financiële problemen met zich mee. Daarom worden diversen luchtvaartmaatschappijen geholpen met staatssteun van de overheid. De internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA verwacht dat de totale schulden van de luchtvaartmaatschappijen dit jaar oplopen tot 550 miljard dollar. Dit is zo’n 28 procent meer schuld dan vorig jaar. Deze hoge schulden last maakt het voor de luchtvaartsector nog moeilijker om er bovenop te komen, waarschuwt IATA topman Alexandre de Juniac.

Er is een groeiende bezorgdheid bij topman Alexandre de Juniac, hij zegt gisteren in een mediabriefing dat er een groeiende bezorgdheid is over de quarantainemaatregelen die sommige regeringen nemen. Hij maakt zich zorgen over de politisering van de quarantainemaatregelen. Hij vindt dat maatregelen moeten worden geleid door de wetenschap en niet door de politiek. Ook zegt hij dat Quarantainemaatregelen die als onzin bestempeld worden onaanvaardbaar zijn.

Lees ook  Het werk in de Dorpstraat is veel boeiender dan wat er in de Wetstraat gebeurt

Lees ook: Natuurlijk Slowakije kijkt uit naar opening van de grenzen

Print Friendly, PDF & Email