PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Gentse Feesten zijn straffe kaffe en botrams mee uufflakke


De  editie 2020 van de Gentse Feesten is gemoedelijk begonnen, als was het een gewone coronadag in de binnenstad. Wie Gent en zijn Feesten niet kent zou niet weten dat het eigenlijk de Gentse Feesten periode is. ook geen minifeesten maar wat het ook is, het is officieel van start gegaan. Aarzelend, met terrassen vol ‘bubbels’ in de Gentse binnenstad, maar nergens in een uitgelaten feestsfeer. Op het programma de komende tien dagen staan enkele schaarse liveoptredens en een hoop video’s op internet.

Een eenzame straatmuzikant, een concertje in een zaaltje hier of daar en een conference van Pierke Pierlala. De bruisende stad tijdens de Gentse Feesten is nu een rustige stad. Van het beeld van het Botramkot en de geur van een Irish Coffee om 7 uur ’s morgens zou je nostalgisch worden. Maar zelfs al zijn het geen Gentse Feesten, toch kan je het meemaken in de Dada Chapel in de Nederpolder. De Charlatan wou de Gentse Feesters een hart onder de riem steken en sloeg de handen in elkaar met het Botramkot en Dada Chapel. Dat is een Gentse stokerij die huist in een uniek kloosterpand in de Nederpolder.

voornamelijk virtuele editie

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq waarschuwde voor samenscholingen op het openbaar domein. Met een ‘nu live-knop’ kunnen bezoekers een livestream van verschillende evenementen bekijken. 

“De politie houdt de belangrijkste hotspots in de gaten, zowel vanop het terrein als via crowdcontrolcamera’s. Feesten is absoluut nog niet aan de orde.”, aldus Mathias De Clercq .

De Gentse lokale politie heeft extra personeel voorzien en er staan zestien camera’s in het centrum. De cafés hebben een verbod gekregen om drank te verkopen aan mensen die geen plaats hebben op het terras, maar het blijft afwachten of de bezoekers niet zullen samenscholen na het sluitingsuur.

nog 365 dagen aftellen

“Nog 365 dagen en het zijn wél Gentse Feesten. En om de mensen daarbij te helpen, hebben we een aftelkalender gemaakt vol blote madammen. Zo’n kalender zoals bij de brandweer in de kleedkamers hangt, maar dan mooier, en betere kwaliteit.” , aldus Nicolas Maréchal van ’t Botramkot .

Er staan de komende dagen in Gent wel enkele concerten op het programma voor een beperkt publiek zoals in De Abt, hotel D’Haene Steenhuyse en op het François Laurentplein. Inschrijving is daar noodzakelijk en ter plaatse worden maatregelen genomen om afstand tussen de bezoekers te bewaren. Er vinden ook enkele activiteiten plaats waar een beperkt publiek aanwezig kan zijn, zoals kindertheater en stand-upcomedy in Tinnenpot, stadswandelingen met gids en de acrobatiekunsten van Collectif Malunés in het Kuipke.

De Gentse Feesten bestaan al sinds 1843, en zijn met om en bij één miljoen bezoekers elke zomer meer dan een opsteker voor de stad. De investeringen in onder meer veiligheid, netheid en de culturele programmatie, verdienen zich voor lokale handelaars en de horecasector meer dan terug. De opbrengst loopt in de tientallen miljoenen.

Lees ook: België blijft in zijn kot, geen evenementen tot eind augustus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
uuflakke op nen botram
geen Gentse Feesten dit jaar
Gentse Feesten
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Gentse Feesten zijn straffe kaffe en botrams mee uufflakke

Geef een reactie