De eigenaar van het pand in Meppel heeft een verzoek ingediend bij de rechtbank om het moederbedrijf van D-Reizen failliet te laten verklaren. Het reisbedrijf D-rt Retail heeft aan de verhuurder voorgesteld om de huur de komende maanden met 75% te verlagen. Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van andere bedrijven die vinden dat ze de vastgoedmarkt onder druk moeten plaatsen door de coronacrisis.

Ondanks de reisbranche zwaar getroffen is door de coronacrisis is er geen aanleiding om eenzijdig te beslissen de huur dan maar niet meer te betalen. De eigenaar in Meppel heeft het voorstel dan ook afgewezen en stapt naar de rechter omdat hij al maanden geen huur meer heeft ontvangen. Als schuldeiser heeft hij nu het faillissement aangevraagd maar ondertussen heeft het reisbedrijf een kort geding aangespannen om de huurverlaging af te dwingen via de rechter. 

Een deel van de gevraagde huurverlaging is toegekend omdat de huidige omstandigheden naar oordeel van de rechter uitzonderlijk zijn. Toch kan de eigenaar het vonnis in een bodemprocedure terugdraaien. De eigenaar van het reisbureau heeft tijdens de zitting aangegeven dat de branche en de verkoop van vakanties volledig stil is komen te liggen.

Er wordt nu geprobeerd extra financieringen bij de banken te krijgen om het omzetverlies van ruim 90% op te hoesten. Bij de 300 vestigingen werken ruim 1400 mensen. De meeste verhuurders zijn in gesprek gegaan met de reisorganisatie maar de verhuurder in Meppel verzet zich tegen elke regeling die nadelig uitpakt voor hem.

Lees ook: Faillissementsaanvraag D-reizen door verhuurder ingetrokken

oudste D-Reizen vestiging in Amsterdam
Print Friendly, PDF & Email